“Πιο επιτυχημένο ποτέ” το συνέδριο “Maritime Cyprus 2017”


Ολοκληρώνεται σήμερα στην Λεμεσό το συνέδριο “Maritime Cyprus 2017” που διοργανώνεται ανά διέτια από το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας σε συνεργασία με το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο και την Κυπριακή Ένωση Εφοπλιστών.

Ως “πιο επιτυχημένο ποτέ”, έκρινε το φετινό συνέδριο ο ο Υπουργός Μεταφορών της Κύπρου Μάριος Δημητριάδης. “Κάθε φορά που διοργανώνουμε ένα καινούριο Maritime Cyprus είναι πιο επιτυχημένο από τα προηγούμενα και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, διότι δείχνει την μεγάλη ανάπτυξη που έχει η ναυτιλιακή βιομηχανία στον τόπο μας”, δήλωσε.

Η επιτυχία του Συνεδρίου αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στο υψηλό επίπεδο των ομιλητών και στην συμμετοχή υψηλόβαθμων στελεχών διεθνών και ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων και ενωσιακών θεσμικών φορέων της ναυτιλίας. Επιπροσθέτως, το συνέδριο παρακολουθείται από πολλά ναυτιλιακά στελέχη της βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένων ιδιοκτητών, διευθυντών και αντιπροσώπων από άλλους ναυτιλιακούς οργανισμούς. Ως εκ τούτου το “Maritime Cyprus” έχει εξελιχθεί σε ένα από τα σημαντικότερα ναυτιλιακά συνέδρια παγκοσμίως.

Το φετινό συνέδριο ήταν το 15ο, από τότε που καθιερώθηκε για πρώτη φορά το 1989 και είχε ως κύριο θέμα Ναυτιλία: “Ο Κόσμος του Χθες, το Σήμερα του Μέλλοντος”. Όπως υποδηλώνει το θέμα, η ναυτιλία εξακολουθεί να είναι η πλέον οικονομικά συμφέρουσα και φιλική προς το περιβάλλον μέθοδος για τη μεταφορά αγαθών σε παγκόσμια βάση. Είναι η Ναυτιλία του μέλλοντος ακόμα εγκλωβισμένη στον σημερινό κόσμο, λόγω του φόβου της αλλαγής τόσο από πλευράς ναυτιλιακής τεχνολογίας και πολιτικής; Τα ζητήματα που συζητήθηκαν περιελάμβαναν πολιτικά και ρυθμιστικά θέματα και τις προσεχείς αλλαγές στο διεθνές ναυτιλιακό τοπίο, τα οικονομικά θέματα, τα περιβαλλοντικά θέματα και την αλληλεπίδρασή τους με την τεχνολογία, τις γεωπολιτικές και ενεργειακές εξελίξεις και τις προβλέψεις για την ανάκαμψη της οικονομίας και για τις εμπορευματικές αγορές.

Στο περιθώριο του Συνεδρίου ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της Ελλάδας Παναγιώτης Κουρουμπλής είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με την Επίτροπο Μεταφορών της Ε.Ε. Βιολέτα Μπουλτς και να συζητήσουν θέματα που άπτονται της σύγχρονης ναυτιλίας. Ακόμα συναντήθηκε με τον γενικό διευθυντή του Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου Κύπρου Θωμά Καζάκο, με τον οποίο συζήτησαν για τις δραστηριότητες του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου. Από τους δυο άντρες επιβεβαιώθηκε η αμοιβαία υποστήριξη στη διαφύλαξη της ανταγωνιστικής θέσης των ισχυρών ναυτιλιακών κέντρων (Clusters) των δύο χωρών έναντι του διεθνούς ανταγωνισμού.

Τέλος σημαντική ήταν και η συνάντηση που πραγματοποίησαν οι αρμόδιοι διευθυντές ναυτιλιακών μεταφορών των ναυτιλιακών διοικήσεων Ελλάδας, Μάλτας και Κύπρου, στο πλαίσιο της οποίας εξετάστηκαν επίκαιρα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Διαβάστε ακόμα