«Πήραν κεφάλι» οι Κινέζοι έναντι των Ελλήνων στις ναυπηγήσεις τον Αύγουστο

Φαίνεται ότι τους έπιασε η ζέστη του Αυγούστου τους Έλληνες πλοιοκτήτες με αποτέλεσμα οι ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακές εταιρείες να κατεβάσουν ταχύτητα όσον αφορά στον ρυθμό με τον οποίο υπέγραφαν παραγγελίες για ναυπηγήσεις πλοίων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του μεσιτικού οίκου αγοραπωλησιών Golden Destiny μέσα στον Αύγουστο, ελληνικά συμφέροντα υπέγραψαν συμβόλαια για τη ναυπήγηση μόλις τεσσάρων πλοίων συνολικής αξίας 48 εκατομμυρίων δολαρίων. Πρόκειται για 17 πλοία λιγότερα σε σύγκριση με τον Ιούλιο ποσοστό μείωσης 81%. Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2016 που οι Έλληνες παρήγγειλαν εννέα πλοία, το ποσοστό μείωσης φθάνει στο 56%.

Τα πλοία που παρήγγειλαν είναι δύο φορτηγά και δύο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

Οι Κινέζοι αντιθέτως φούλαραν τις επενδυτικές τους μηχανές. Παρήγγειλαν τον Αύγουστο τη ναυπήγηση 17 πλοίων έναντι 15 τον Ιούλιο ποσοστό αύξησης 13% και οκτώ τον Αύγουστο του 2016 ποσοστό αύξησης 113%.

Το συνολικό κόστος της επένδυσης ανέρχεται στα 274 εκατομμύρια δολάρια και αφορά οκτώ φορτηγά πλοία, τέσσερα δεξαμενόπλοια, τέσσερα μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και ένα μεταφοράς οχημάτων.

Παγκοσμίως, τον Αύγουστο του 2017 υπεγράφησαν συμβόλαια συνολικής αξίας 1,2 δισ. για τη ναυπήγηση 54 πλοίων έναντι 87 τον Ιούλιο, ποσοστό μείωσης 37%.

newmoney.gr

Διαβάστε ακόμα