Πυροβολισμοί προς πετρελαιοφόρο στο Στενό του Όρμουζ

purovolismoi_pros_petrelaioforo_sto_steno_tou_ormouz_

Το Διεθνές Ναυτιλιακό Γραφείο (International Maritime Bureaut- IMB) αναφέρει ότι άγνωστοι δράστες πάνω σε ένα ταχύπλοο άνοιξαν πυρ εναντίον ενός δεξαμενόπλοιο αργού πετρελαίου στο Στενό του Ορμούζ, την Κυριακή 30/3.

Το πλήρωμα του επίσης αγνώστων στοιχείων πετρελαιοφόρου ανέφερε ότι δέχτηκε δυο φορές πυροβολισμούς από κοντινή απόσταση από ένα ταχύπλοο στο οποίο επέβαιναν έξι άτομα με πολυβόλα την Κυριακή το πρωί. Απώθησαν την επίθεση με τη χρήση των μανικών και το πετρελαιοφόρο και το πλήρωμα είναι πλέον ασφαλές.

Αν και δεν είναι λίγες οι επιθέσεις Σομαλών πειρατών στον Κόλπο του Άντεν, οι επιθέσεις σε πλοία που διασχίζουν Στενά του Ορμούζ – ένα ζωτικής σημασίας σταυροδρόμι για τη μεταφορά πετρελαίου και φυσικού αερίου- αποτελούν σπάνιο φαινόμενο.

Το πιστολίδι συνέβη στην προς το Κόλπο του Ομάν πλευρά των Στενών του Ορμούζ, περίπου 90 λεπτά μετά από την στιγμή που ένα αγνώστων στοιχείων εμπορικό πλοίο προσεγγίστηκε από δύο ταχύπλοα με επιβαίνοντες που φορούσαν στρατιωτικά ρούχα, δήλωσε την Κυριακή το Ναυτιλιακό Κέντρο του ΝΑΤΟ (NATO Shipping Centre-NSC).

“Δύο πράσινου χρώματος ταχύπλοα με τρία έως τέσσερα άτομα επί του σκάφους με στρατιωτικές στολές και οπλισμένα με οπλοπολυβόλα έφτασαν στα 150 μέτρα από εμπορικό πλοίο”, μας πληροφορεί η υπηρεσία ειδοποίησης εμπορικής ναυτιλίας του ΝΑΤΟ.

“Μετά από λίγο οι λέμβοι απομακρύνθηκαν προς τις ιρανικές ακτές”.

Δεν υπήρξαν πυροβολισμού σε αυτό το περιστατικό το οποίο συνέβη περίπου 30 ναυτικά μίλια δυτικά του σημείου που το πετρελαιοφόρο δέχτηκε τις προερχόμενες από διαφορετικό ταχύπλοο βολές.

Ένας εκπρόσωπος του Κέντρου Αποστολής του ΝΑΤΟ είπε ότι και τα δύο περιστατικά διερευνώνται. Πρόσθεσε ότι οι εθνικότητες των πληρωμάτων των ύποπτων σκαφών δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί και ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να πούμε αν τα δύο περιστατικά συνδέονται.

Διαβάστε ακόμα