Πληθώρα συμφωνιών επισκευής πλοίων υπεγράφησαν στα Ποσειδώνια

Posidonia_simfonies

Καλά φαίνεται να πηγαίνουν οι δουλειές για τις περιφερειακές επιχειρήσεις επισκευής πλοίων που συμμετείχαν στα φετινά Ποσειδώνια, ιδίως για τα ναυπηγεία από την Τουρκία και την Πορτογαλία, που άδραξαν την ευκαιρία για να κλείσουν αρκετές επιχειρηματικές συμφωνίες.

“Συνάψαμε τρεις μεγάλες συμφωνίες κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων ημερών των Ποσειδωνία. Από αυτές, δύο είναι έργα επισκευής για ένα δεξαμενόπλοιο και ένα πλοίο μεταφοράς φορτίου χύδην και το τρίτο είναι ένα μάλλον σημαντικό έργο μετασκευής για ένα σκάφος τύπου ROPAX που ανήκει σε ένα ιταλικό ιδιοκτήτη”, δήλωσε η Nedime Ozoglu εκ της Διεύθυνσης Marketing & Κοστολόγησης Επισκευών της Besiktas Shipyard.

“Οι Έλληνες πλοιοκτήτες αποτελούν το 80% της πελατείας μας, κυρίως λόγω της εγγύτητας, και επειδή η ναυπηγική βιομηχανία της Τουρκίας έχει βελτιώσει σημαντικά δεξαμενή ταλέντων της και την τεχνογνωσία της πρόσφατα”, πρόσθεσε.

Η Πορτογαλική Lisnave και η Τούρκικη GEMAK, υπέγραψαν επίσης συμφωνίες επισκευής με εφοπλιστές κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών των Ποσειδωνίων 2016.

“Καταφέραμε να ολοκληρώσουμε μερικές επιχειρηματικές συμφωνίες κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, κυρίως συνήθη έργα γενικής επισκευής διαφόρων μεγεθών. Αυτό είναι σπουδαίο, δεδομένων των επικρατουσών συνθηκών στη σημερινή αγορά με μια υποτονική αγορά εμπορευματικών μεταφορών και την πολυετή κυριαρχία της Κίνας στον τομέα της μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου”, δήλωσε ο Άλεξ Σκαραμαγκάς της Resolute Marine Services, αποκλειστικός αντιπρόσωπος των δύο ναυπηγείων στην Ελλάδα.

Όσον αφορά τις προοπτικές και τις μελλοντικές προοπτικές, Σκαραμαγκά πιστεύει ότι ο τομέας θα βελτιωθεί.

“Πολλοί δεξαμενισμοί συσσωρεύτηκαν το 2015 ώστε να αποφύγουμε την εγκατάσταση συστημάτων διαχείρισης έρματος (Ballast Water Management Systems), με συνέπεια να υπάρξει ένα κενό στις εργασίες το πρώτο εξάμηνο του 2016. Παραμένουμε αισιόδοξοι ωστόσο, διότι η ναυτιλία είναι μια “κυκλική” βιομηχανία και, ιδίως στην αγορά των πλοίων μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου, η επικρατούσα άποψη είναι ότι θα υπάρξει βελτίωση”.

Την ίδια άποψη συμμερίζεται η κα Ozoglu, η οποία θεωρεί ότι το 2016 θα είναι μια καλύτερη του αναμενόμενου χρονιά όσον αφορά τον τομέα επισκευής πλοίων στην Τουρκία.

“Το 2015 ολοκληρώσαμε την επισκευή πολλών ελληνικών πλοίων, αλλά την 1η Ιανουαρίου 2016 είδαμε την αγορά να πέφτει ξαφνικά και την επισκευαστική δραστηριότητα να ανακόπτεται λόγω των εξελίξεων που υπήρξαν σχετικά με τον κανονισμό για τη διαχείριση έρματος. Οι πλοιοκτήτες κατάφεραν να πάρουν την παράταση που ήθελαν, οπότε όλοι τώρα βρίσκονται σε φάση αναμονής. Πολλοί πελάτες με τους οποίους έχουμε μιλήσει στα Ποσειδώνια αυτή την εβδομάδα συμμερίζονται την άποψη ότι η αγορά βελτιώνεται οριακά. Αν και το 2016 συνολικά δεν θα είναι καλύτερη χρονιά από την περσινή, αναμένουμε να είναι σαφώς καλύτερη του προβλεπόμενου”, πρόσθεσε η κα Ozoglu.

Συνολικά δέκα τουρκικά ναυπηγεία συμμετείχαν στα Ποσειδώνια 2016 και όλα αντιμετωπίζουν ισχυρό ανταγωνισμό από τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Ουκρανία σε επίπεδο τιμής, ένα πλεονέκτημα που δεν έχουν τα δυτικοευρωπαϊκά ναυπηγεία, λόγω των διαφορετικών τιμολογήσεων και των συνθηκών της αγοράς.

“Η εταιρία Lisnave παρέχει εξαιρετικές υπηρεσίες καθώς έχει τη δυνατότητα επισκευής έξι πλοίων ταυτόχρονα στη δεξαμενή του ναυπηγείου, ωστόσο δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τα ευρωπαϊκά ναυπηγεία με εκείνα της Κίνας ή ακόμη και της Τουρκίας, που μπορούν να προσφέρουν πιο ανταγωνιστικές τιμές”, συμπλήρωσε ο κ. Σκαραμαγκάς, η εταιρεία του οποίου εκπροσωπεί και μικρότερα ναυπηγεία στη Σενεγάλη, που μπορούν να επισκευάσουν πλοία τύπου Panama, στο Μπαχρέιν, και ένα ακόμα πορτογαλικό ναυπηγείο που στεγάζεται στις όχθες του ποταμού Τάγη.

“Τα Ποσειδώνια είναι ένας πολύ σημαντικός θεσμός για εμάς, όχι μόνο διότι μπορούμε να κλείσουμε συμφωνίες κατά τη διάρκεια της έκθεσης αλλά και διότι η απουσία μας θα γινόταν αντιληπτή. Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για εμάς να συναντηθούμε με πελάτες που επισκέπτονται την έκθεση και προσφέρει καταπληκτικές ευκαιρίες δικτύωσης μέσα από τις διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις”, πρόσθεσε ο κ. Σκαραμαγκάς.

Πάνω από 200 ναυπηγεία και επιχειρήσεις επισκευών από όλο τον κόσμο συμμετείχαν στα Ποσειδώνια 2016 τα οποία ολοκληρώθηκαν χθες.

Διαβάστε ακόμα: 2 τάνκερ παρήγγειλε η Tsakos τέσσερα η Angelicoussis

Διαβάστε ακόμα