«Πλοία μνημεία της ελληνικής ναυτικής παράδοσης και μουσειακή πραγματικότητα»

nautiko_mouseio_ellados_

Η Συντονιστική Επιτροπή των ελληνικών Ναυτικών Μουσείων αποτελούμενη από την Πρόεδρο του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος κα Αναστασία Αναγνωστοπούλου-Παλούμπη, τον Πρόεδρο του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης Αρχιπλοίαρχο Π.Ν. (εα) κ. Μανώλη Πετράκη και την Διευθύντρια του Ιστορικού Αρχείου-Ναυτικού Μουσείου Ύδρας Δρ. Κωνσταντίνα Αδαμοπούλου, προγραμματίζει την διοργάνωση του Θ΄ Πανελληνίου Συνεδρίου Ναυτικών Μουσείων με ειδικό θέμα: «Πλοία μνημεία της ελληνικής ναυτικής παράδοσης και μουσειακή πραγματικότητα.»

Το συνέδριο είναι συνδιοργάνωση του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος και του πλωτού ναυτικού μουσείου «Γεώργιος Αβέρωφ» και θα πραγματοποιηθεί στις 9 & 10 Μαΐου 2014.

Το πρώτο συνέδριο των Ναυτικών Μουσείων διοργανώθηκε το 1996. Στόχος των συνεδρίων αυτών είναι η ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των ελληνικών Ναυτικών Μουσείων για τη χάραξη μιας κοινής μουσειακής πολιτικής στους τομείς της μελέτης, διάσωσης και προβολής της ναυτικής ιστορίας και παράδοσης.

Οι θεματικές ενότητες που θα αναπτυχθούν από προσκεκλημένους ομιλητές θα είναι:

– Θεσμικό πλαίσιο για τον χαρακτηρισμό πλοίων ως μνημείων.
– Ζητήματα συντήρησης των χαρακτηρισμένων πλοίων μνημείων
– Διεθνής εμπειρία της διάσωσης πλοίων μνημείων: οικονομική διάσταση.
– Ελληνικά πλοία που μετατράπηκαν σε πλωτά μουσεία.
– Πολιτιστική διαχείριση και αξιοποίηση πλοίων μνημείων από ιδιώτες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
– Ελληνικά ναυτικά μουσεία και πλοία μνημεία ως υπαίθρια εκθέματά τους.
Καθώς μας είναι γνωστή η πολυετής δράση και μεγάλη εμπειρία σας στον τομέα της διάσωσης παραδοσιακών σκαφών αλλά και με την ιδιότητά σας ως εκπρόσωπος της ελληνικής ομάδας στην διεθνή ένωση European Maritime Heritage θα θέλαμε να σας προσκαλέσουμε και παρακαλέσουμε να συμμετέχετε με εικοσάλεπτη ομιλία, η οποία θα διαπραγματεύεται την θεματική ενότητα: Πολιτιστική διαχείριση και αξιοποίηση πλοίων μνημείων από ιδιώτες στην Ελλάδα και το εξωτερικό

Προσκεκλημένοι στην Θ΄ Πανελλήνια Συνάντηση των Ναυτικών Μουσείων θα είναι εκπρόσωποι όλων των ναυτικών μουσείων της χώρας αλλά και επιστήμονες από πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα, ως είθισται. Έχει ζητηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού να θέσει υπό την αιγίδα του το συνέδριο.

Διαβάστε ακόμα