“Πράσινο φως” για έναρξη κατασκευής της Διώρυγας της Νικαράγουας

Nikaragua_canal_map
Το σχεδιαζόμενο κανάλι (με κόκκινο) και οι περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές (με πράσινο)

Mετά την έγκριση των περιβαλλοντικών αδειών από την τοπική αυτοδιοίκηση για την κατασκευή της Διώρυγας της Νικαράγουας, παρά τις αντιδράσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων και γηγενών αγροτών, η Κινέζικη HKND Group ανακοίνωσε ότι οι εργασίες κατασκευής θα ξεκινήσουν ως το τέλος του 2016.

Ακόμα πιο σύντομα, ως το τέλος του τρέχοντος έτους, πρόκειται να ξεκινήσουν οι προκαταρκτικές εργασίες για το λιμάνι του Brito Port στη νοτιοδυτική παράκτια πόλη της Brito. Τα έργα κατασκευής του μήκους 280 χιλιομέτρων καναλιού, εγκαινιάστηκαν τον προηγούμενο Δεκέμβριο και το συνολικό κόστος τους είναι πιθανό να είναι χαμηλότερο από το αρχικά προβλεπόμενο ποσό των 50 δις, λόγω της μείωσης των τιμών του πετρελαίου

“Αυτό είναι ένα ορόσημο για την ανάπτυξη του έργου, και είμαστε ικανοποιημένοι που το έργο μπορεί τώρα να προχωρήσουμε με πλήρη ταχύτητα και με την υποστήριξη από πολλούς τομείς της χώρας”, δήλωσε ο Bill Wild, ο επικεφαλής σύμβουλος του έργου της HKND.

Είχε προηγηθεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης των περιβαλλοντικών και κοινωνικών συνεπειών του έργου από την Βρετανική συμβουλευτική εταιρεία ERM. Το συμπέρασμα της εταιρείας είναι ότι το έργο έχει επιπτώσεις, τόσο από περιβαλλοντική όσο και από κοινωνική σκοπιά, αλλά τα θετικά οφέλη του έργου θα ξεπεράσουν τα αρνητικά.

Με αυτή την οπτική διαφωνούν περιβαλλοντικές οργανώσεις που θεωρούν ότι θα διαταραχθούν ανεπανόρθωτα τα ευαίσθητα οικοσυστήματα της περιοχής, καθώς και χιλιάδες αγρότες που θα εκτοπιστούν από τις περιοχές απ’ όπου θα περάσει το κανάλι.

Η μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας Διώρυγα της Νικαράγουα, καθώς έχει ως στόχο να ανταγωνιστεί την αμερικάνικων συμφερόντων Διώρυγα του Παναμά, είναι ίσως η μοναδική στο κόσμο διώρυγα με τόσες επανειλημμένες σχεδιάσεις που δεν κατορθώθηκε μέχρι σήμερα η πραγματοποίησή της.

Με την ανάθεση του έργου και της διαχείρισης της Διώρυγας για 100 χρόνια στον όμιλο του Κινέζου δισεκατομμυριούχου Wang Jing η κυβέρνηση του Ντανιέλ Ορτέγκα φιλοδοξεί να είναι αυτή που θα φέρει σε πέρας το μεγαλεπήβολο και αμφιλεγόμενο αυτό έργο.

Διαβάστε ακόμα