Προσάραξη containership προκαλεί “σημαντικές ζημιές” σε κοραλλιογενή ύφαλο των Νήσων Κέιμαν

mv_saga
Οι αξιωματούχοι των Νήσων Κέιμαν προσπαθούν να προσδιορίσουν το μέγεθος της ζημιάς που προκλήθηκε σε ένα κοραλλιογενή ύφαλο μετά την προσάραξη την παρασκευή του containership MV Saga κοντά στην πρωτεύουσα Τζωρτζ Τάουν.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος λέει ότι είναι ενήμερο για το περιστατικό και είναι στα προκαταρκτικά στάδια της έρευνάς σχετικά με την προσάραξη και τις επιπτώσεις της στον ύφαλο.

Το χωρητικότητας 3.800 dwt MV Saga προσάραξε νωρίς το πρωί της Παρασκευής, καθώς έφευγε από το λιμάνι. Το πλοίο ανελκύθηκε από ένα ρυμουλκό και να τραβήχτηκε πίσω στο λιμάνι, με το κύτος του πλοίου όμως να φέρεται να είχε καταστρέψει ήδη μια σημαντική περιοχή του κοραλλιογενούς υφάλου.

“Το περιβάλλον είναι το πιο πολύτιμο αγαθό των Νήσων Cayman, καθώς και ένα βιώσιμο δημόσιο αγαθό που επηρεάζει τον τρόπο ζωής μας. Κάθε καταγγελία για ζημία σε φυσικούς μας πόρους αποτελεί ζήτημα σοβαρής ανησυχίας”, αναφέρει σε ανακοίνωση του το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

“Μόλις καθοριστεί το ακριβές μέγεθος των περιβαλλοντικών επιπτώσεων αυτού του περιστατικού, το Υπουργείο θα λάβει νομικές συμβουλές για το πώς θα κινηθεί στη συνέχεια. Η κοινή γνώμη μπορεί να είναι βέβαιη ότι εφαρμόζονται όλες οι προβλέψεις ώστε οι υπεύθυνοι να προχωρήσουν σε αποζημίωση”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι τον Οκτώβριο, η κυβέρνηση των Νήσων Κέιμαν κατέληξε σε διακανονισμό με τον δισεκατομμυριούχος της Microsoft Paul Allen σχετικά με ζημιές σε έναν ύφαλο που φέρεται να είχαν προκληθεί εντός του 2016 από την αγκυροβόληση του mega-yacht του Tatoosh.

Διαβάστε ακόμα