Προσάραξη Panamax στην Βόρεια Θάλασσα εξαιτίας της κακοκαιρίας (photos)

Ένα Panamax πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου προσάραξε στον γερμανικό κόλπο της Βόρειας Θάλασσας τις πρωινές ώρες της 29ης Οκτωβρίου και όλες οι απόπειρες ανάσυρσης του πλοίου έχουν αποτύχει μέχρι στιγμής.

Το χωρητικότητας 77,200 dwt Glory Amsterdam ανήκει στην Erasmus Shipinvest, συμφερόντων του κινέζου επιχειρηματία John Su, που έχει τα κεντρικά της γραφεία στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή το Panamax βρίσκεται περίπου 2,2 χλμ. στ’ ανοιχτά του νησιού Λάνεγουκ .

Σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές, η προσάραξη προκλήθηκε λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικράτησαν στην Βόρεια Ευρώπη τις τελευταίες ημέρες. Ορισμένες προσπάθειες ανάσυρσης πραγματοποιήθηκαν στις 29 Οκτωβρίου. Ωστόσο, όλες τους απέτυχαν λόγω των ισχυρών ανέμων που προσέγγιζαν τα 120 χλμ/ωρα και των κυμάτων μέχρι επτά μέτρων. Επιπλέον, τα νερά ήταν υπερβολικά ρηχά για να επιτρέπουν ρυμούλκηση.

Η Erasmus Shipinvest ξεκίνησε μια νέα επιχείρηση ανάσυρσης σε συντονισμό με τις γερμανικές δια σωστικές αρχές (CCME). Η επιχείρηση αυτή για να ολοκληρωθεί χρειάζεται την περαιτέρω βελτίωση των καιρικών συνθηκών, ανέφερε η CCME στις 30 Οκτωβρίου.

Η CCME πρόσθεσε ότι το Glory Amsterdam δεν έφερε φορτίο, αλλά είχε 1.800 τόνους βαρέος αργού και 140 τόνους ντίζελ καύσιμα. Οι γερμανικές αρχές παρακολουθούν στενά την κατάσταση για να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενη διαρροή καυσίμων.

Την στιγμή του περιστατικού, 22 άτομα επέβαιναν στο πλοίο, που είναι όλα ασφαλή, χωρίς τραυματισμούς. Η έκταση των ζημιών του κατασκευής 2006 πλοίου δεν είναι δυνατόν να καθοριστεί προτού ολοκληρωθεί η επιχείρηση διάσωσης του.

Διαβάστε επίσης: Panamax της Erasmus Shipinvest προσάραξε στον Κόλπο του Μεξικού

Διαβάστε ακόμα