Πτώση των τιμών μεταφοράς VLCC εν όψει των γιορτών

vlcc_rates

Οι τιμές μεταφοράς για τάνκερ τύπου VLCC, οι οποίες κυμαίνονται στα ίδια υψηλά επίπεδα με την προηγούμενη βδομάδα, αναμένεται να πέσουν εν όψει των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, σύμφωνα με δηλώσεις ναυλομεσιτών την Παρασκευή.

“Είναι απλώς ζήτημα χρόνου να πέσει η αγορά, αν και υπάρχει ακόμα περιθώριο ανόδου”, δήλωσε Ευρωπαίος ναυλομεσίτης δεξαμενόπλοιων την Παρασκευή.

Η μεγάλη αύξηση των ναυλώσεων – με περίπου 70 ανοιχτές συμφωνίες ναύλωσης την περασμένη βδομάδα – είχε μειώσει την διαθεσιμότητα των supertanker. Η συνέχιση της σύναψης συμφωνιών και την επόμενη βδομάδα θα μπορούσε να ανεβάσει ακόμα περισσότερο τις τιμές, δηλώνουν ναυλομεσίτες.

Η κινέζικη εταιρία NPI έπρεπε να πληρώσει σε 74 βαθμούς της κλίμακας Worldscale για τη ναύλωση του VLCC 314.249 dwt DHT Sundarbans για ταξίδι από την Μέση Ανατολή στο διυλιστήριο της εταιρίας στο Yingkou.

Η τιμή αυτή ήταν 4 βαθμούς Worldscale μεγαλύτερη από τον μέσο όρο του δείκτη. Σύμφωνα με τους ναυλομεσίτες, αυτό οφείλεται στο ότι η εταιρία είχε άμεση ημερομηνία φόρτωσης του πλοίου.

“Οι τιμές έχουν σταθεροποιηθεί. Θα μπορούσε να υπάρχει μια αύξηση την τελευταία στιγμή, αλλά δεν νομίζω ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο, καθώς οι έμποροι κλείνουν τα βιβλία του στις 15 Δεκεμβρίου”, δήλωσε ο Ashok Sharma, γενικός διευθυντής της ναυλομεσιτικής BRS-Baxi (Far East) στην Σιγκαπούρη, προσθέτοντας ότι “έχω ένα προαίσθημα ότι η αγορά θα κινηθεί πτωτικά”.

Οι υφιστάμενες τιμές βασίζονται στη μειωμένη παράδοση νεότευκτων πλοίων, καθώς οι πλοιοκτήτες καθυστερούν την παραλαβή νέων πλοίων μέχρι τον Ιανουάριο έτσι ώστε να εμφανίζονται ότι κατασκευάστηκαν το 2017 αντί για το 2016.

Το κύμα παραδόσεων νεότευκτων τον Ιανουάριο θα πιέσει τις τιμές προς τα κάτω, σύμφωνα με τον Sharma.

“Οι τιμες στη Μέση Ανατολή εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τύπο και την ηλικία των πλοίων, με τη διαφορά μεταξύ παλιότερων και νεότερων να φτάνει μέχρι και τους 15 βαθμούς Worldscale”, ανακοίνωσε η ναυλομεσιτική Fearnley την Τετάρτη.

Οι τιμές για VLCC από την Μέση Ανατολή προς την Ιαπωνία κυμαίνονταν περίπου στα W69 την Πέμπτη, σημειώνοντας μικρή πτώση από τα W71 την προηγούμενη βδομάδα. Στις 23 Νοεμβρίου έφτασαν τα W72, σημειώνοντας την μεγαλύτερη τιμή τους από τις 11 Μαΐου.

Οι τιμές για VLCC από την Δυτική Αφρική προς την Κίνα έφτασαν τα W70 την Πέμπτη, από W71 την προηγούμενη βδομάδα – η μεγαλύτερη τιμή από τις 5 Απριλίου.

Τα ναύλα για ένα τάνκερ τύπου Aframax 80.000 dwt από την Νοτιοανατολική Ασία προς την ανατολική ακτή της Αυστραλίας έφτασαν τα W102 την Πέμπτη, σημειώνοντας την μεγαλύτερη τιμή τους από τις 16 Απριλίου και καταγράφοντας αύξηση από τα W98 την περασμένη βδομάδα.

Οι τιμές βασίζονται εν πολλοίς στην μεγάλη αύξηση των φορτίων καύσιμου πετρελαίου από την Δύση προς τον υπόλοιπο κόσμο.

Διαβάστε επίσης: Αντιμέτωπη με την απειλή του προστατευτισμού η αγορά τάνκερ

Διαβάστε ακόμα