Πυροβολισμούς δέχτηκε Ελληνόκτητο πλοίο στα ανοικτά του Ομάν

Πυροβολισμούς δέχτηκε Ελληνόκτητο πλοίο την Τετάρτη και ενώ έπλεε στον κόλπο του Ομάν. Αυτό το περιστατικό είναι το τελευταίο από μια σειρά περιστατικών τα ποια ξεκίνησαν το 2019. Το πλήρωμα και το πλοίο είναι ασφαλή και δεν αναφέρθηκε κάποιος τραυματισμός.

Το πλοίο έπλεε στα ανοικτά των ακτών της πρωτεύουσας του Ομάν, Μουσκάτ, όταν δέχτηκε τους πυροβολισμούς, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε το UKMTO.

Η εταιρεία ναυτιλιακής ασφάλειας Ambrey είπε ότι το πλοίο ήταν δεξαμενόπλοιο με σημαία Μπαχάμες, το οποίο ήταν ελληνικής πλοιοκτησίας και το διαχειρίζεται εταιρεία από τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα δεδομένα παρακολούθησης πλοίων Refintiv είναι πολύ πιθανό το πλοίο να ήταν το Richmond Voyager, ένα δεξαμενόπλοιο VLCC το οποίο διαχειρίζεται η Chevron. Το συγκεκριμένο τάνκερ είχε ελλιμενιστεί στη Ras Tannoura στην Σαουδική Αραβία για να φορτώσει αργό πετρέλαιο.

Η Ambrey είπε ότι το πλοίο κατευθύνεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στη Σιγκαπούρη. Αύξησε την ταχύτητα και άλλαξε πορεία ως απάντηση στο περιστατικό, είπε η Ambrey επικαλούμενη τη δική της έρευνα.

Η Chevron δεν έχει σχολιάσει τον περιαστικό.

Από το 2019, έχουν σημειωθεί μια σειρά επιθέσεων σε εμπορικά πλοία στην γύρω περιοχή και κυρίως στα στρατηγικά ύδατα του Κόλπου του Ομάν και του Περσικού κόλπου, σε περιόδους έντασης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν.

Το Ιράν κατάσχεσε δύο δεξαμενόπλοια μέσα σε μια εβδομάδα πριν από σχεδόν ένα μήνα, ανακοίνωσε το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ.

Περίπου το ένα πέμπτο της παγκόσμιας ποσότητας αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου διέρχεται από την περιοχή και από τα στενά του Ορμούζ, το στενό μεταξύ του Ιράν και του Ομάν, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας αναλύσεων Vortexa.

Διαβάστε ακόμα