Ραγδαία αύξηση των επιθέσεων ένοπλων ληστών στην περιοχή της Σιγκαπούρης

Τα περιστατικά ένοπλων ληστειών σε πλοία στην Ασία, και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή γύρω από τα στενά της Σιγκαπούρης και τα στενά της Μαλάκας, αυξήθηκαν σημαντικά το 2023.

Το ReCAAP (Συμφωνία Περιφερειακής Συνεργασίας για την καταπολέμηση της πειρατείας και της ένοπλης ληστείας), ωστόσο στην ετήσια ανασκόπησή του για το 2023 επεσήμανε μερικές ενθαρρυντικές εξελίξεις, ενώ είπε επίσης ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών για την εξάλειψη των οργανωμένων εγκληματικών ομάδων που δρουν στην περιοχή κοντά στη Σιγκαπούρη.

Τα στοιχεία μιλάνε για σχεδόν 20% αύξηση των ένοπλων ληστειών το 2023, με τα περισσότερα περιστατικά να αφορούν ληστές οι οποίοι έφεραν μαχαίρια, και επτά περιστατικά όπου τα μέλη του πληρώματος ήταν δεμένα. Υπήρξαν συνολικά 99 περιστατικά και μια απόπειρα το 20233 έναντι 84 το 2022. Η περιοχή γύρω από τη Σιγκαπούρη και τα στενά της Μάλακκα αντιπροσώπευαν τα δύο τρίτα ή συνολικά 63 περιστατικά το 2023, έναντι 55 περιστατικών το 2022. Άλλες περιοχές που είδαν Οι αυξήσεις περιλάμβαναν την Ινδονησία, τις Φιλιππίνες, την Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ, ενώ οι αναφορές μειώθηκαν στο Μπαγκλαντές και τη Μαλαισία.

«Ενώ ο συνολικός αριθμός των περιστατικών ένοπλων ληστειών σε πλοία στην Ασία που αναφέρθηκαν το 2023 έχει αυξηθεί κατά 19% σε σύγκριση με το 2022, έχουν επίσης πραγματοποιηθεί αρκετές συλλήψεις δραστών σε διάφορα μέρη της Ασίας από τα σχετικά παράκτια κράτη. Αυτές οι συλλήψεις λειτουργούν αποτρεπτικά και στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα στις οργανωμένες εγκληματικές ομάδες ότι οποιεσδήποτε πράξεις ένοπλης ληστείας σε πλοία στην Ασία θα αντιμετωπιστούν κατάλληλα», γράφει η ReCAAP στην ετήσια έκθεσή της.

Τα περισσότερα περιστατικά αναφέρθηκαν στην περιοχή γύρω από τη Σιγκαπούρη και τα Στενά της Μάλακκα (ReCAAP)

Το ReCAAP κατατάσσει τη δραστηριότητα ως επί το πλείστον ως το λιγότερο σοβαρό επίπεδο περιστατικών σε περισσότερες από τις μισές αναφορές και σημειώνει ότι όλα τα περιστατικά φορούσαν ένοπλη ληστεία. Ορίζουν την πειρατεία ως αυτή που συμβαίνει στην ανοιχτή θάλασσα, σημειώνοντας ότι όλες οι αναφορές ήταν σε παράκτια ύδατα. Τονίζουν επίσης ότι δεν έχουν υπάρξει αναφορές για απαγωγή πληρώματος με σκοπό τα λύτρα στην περιοχή από τον Ιανουάριο του 2020.

Ενώ η συνολική αύξηση είναι ανησυχητική, τονίζουν ότι με την επιβολή του νόμου των τοπικών αρχών, οι αναφορές περιστατικών μειώθηκαν το τέταρτο τρίμηνο. Ενώ σημειώθηκαν 34 περιστατικά το δεύτερο τρίμηνο, το ποσοστό μειώθηκε στα 16 το τέταρτο τρίμηνο, που ήταν το χαμηλότερο τριμηνιαίο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών.

Οι περισσότερες περιπτώσεις είναι ληστείες, με τα ανταλλακτικά της μηχανής να είναι τα πιο συχνά κλεμμένα αντικείμενα. Ωστόσο, στο ένα τρίτο των περιπτώσεων, οι δράστες φεύγουν με άδεια χέρια. Αναφέρθηκε μόνο ένας σοβαρός τραυματισμός στην περιοχή γύρω από τη Σιγκαπούρη και το Στενό της Μαλάκα, ενώ στις 53 από τις 63 αναφορές, δεν υπήρξαν τραυματισμοί. Οι δράστες χτυπούν συνήθως τις βράδυνες ώρες σε ομάδες μεταξύ τεσσάρων και έξι ατόμων και όταν είναι οπλισμένοι είναι πιο πιθανό να έχουν μόνο μαχαίρια. Η πλειονότητα των πλοίων ήταν εν πλω όταν επιβιβάστηκαν οι ληστές.

Οι αναφορές έδειξαν ότι τα περισσότερα από τα περιστατικά ήταν σε πλοία που κινούνταν με ανατολική πορεία γύρω από τη Σιγκαπούρη. Τα περιστατικά ομαδοποιούνται σε περιοχές κοντά στην είσοδο του στενού και καθώς τα πλοία πλησιάζουν στο ανατολικό άκρο των στενών. Ο μεγαλύτερος αριθμός (44) από τις αναφορές ήταν σε πλοία φορτηγά πλοία μεταφοράς χύδην φορτίου.

Η ReCAAP καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ενισχυμένη επιχειρησιακή συνεργασία και η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των παράκτιων κρατών οδήγησε σε αρκετές συλλήψεις δραστών. Σημειώνουν ότι τα παράκτια κράτη έχουν εντείνει τις προσπάθειες επιβολής του νόμου τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα συμβάλλοντας στην αναστροφή της τάσης αύξησης των ληστειών κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Διαβάστε ακόμα