Συγχωνεύσεις στην ακτοπλοΐα

elliniki_aktoploia_

Θερμό θα είναι το καλοκαίρι για την εγχώρια ακτοπλοΐα και όχι μόνο εξαιτίας της πληθώρας των ξένων επισκεπτών, που θα ξεπεράσουν φέτος τα 20 εκατομμύρια. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η Attica Group θα αποτελέσει τον καταλύτη για να ξεκινήσουν οι συγχωνεύσεις στον κλάδο, που είναι ιδιαίτερα επιβαρημένος από τα υψηλά τραπεζικά χρέη, με στόχο να δημιουργηθούν δύο εθνικοί πρωταθλητές.

Σήμερα η MIG ελέγχει το 89,4% της Attica Group, η οποία εμφανίζει συνολικό δανειακό υπόλοιπο σχεδόν 290 εκατ. ευρώ. Τα σενάρια που εξετάζονται σε τραπεζικούς κύκλους αναφέρουν ότι έχει τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων να υπάρξει συγχώνευση της Attica Group με την ΑΝΕΚ και τη Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου, καθώς η Τράπεζα Πειραιώς είναι ο κοινός πιστωτής τους και θα ήταν ενδιαφέρον να δημιουργηθεί το μεγαλύτερο σχήμα στην εγχώρια ακτοπλοΐα.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει ο όμιλος των Μινωϊκών Γραμμών όπου μάλλον ο Ιταλός ιδιοκτήτης Εμμανουέλε Γκριμάλντι θα κινηθεί αυτόνομα, ενώ ερώτημα παραμένει πόσο ακόμη θα διατηρήσει τη μετοχή στο χρηματιστήριο αφού ελέγχει την απόλυτη πλειοψηφία (πάνω από 90%) στο μετοχικό κεφάλαιο της ακτοπλοϊκής εταιρείας.

Να αναφέρουμε ότι ο συνολικός τραπεζικός δανεισμός της ΑΝΕΚ ξεπερνά τα 290 εκατ. ευρώ. Η Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου παραμένει σε πολύ δύσκολη θέση, αφού η ταμειακή ασφυξία της επιχείρησης δεν της επιτρέπει να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της για την πληρωμή του πετρελαίου, με συνέπεια το προηγούμενο διάστημα τα οχηματαγωγά της εταιρείας να έχουν ακινητοποιηθεί.

businessnews.gr

Διαβάστε ακόμα