Συστήματα αντιμετώπισης των drones για λιμενικά σκάφη σχεδιάζει ο αμερικάνικος στρατός

Η υπηρεσία προηγμένων ερευνητικών αμυντικών πλάνων των ΗΠΑ (U.S. Defense Advanced Research Projects Agency – DARPA) επενδύει στην τεχνολογία για να βοηθήσει τα σκάφη του Λιμενικού και τα στρατιωτικά οχήματα να αμυνθούν απέναντι στην απειλή που συνιστούν τα drones. Τα μικρού μεγέθους μη επανδρωμένα αεροσκάφη αυξάνονται κάθε χρόνο, όντας όλο και πιο φθηνά και πιο εύκολα διαθέσιμα, και όταν είναι εξοπλισμένα, δημιουργούν μια σειρά κινδύνων για τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις , αναφέρει η DARPA. Το Ισλαμικό Κράτος έχει αναπτύξει αυτήν την κατηγορία όπλων εναντίον αμερικανικών και ιρακινών δυνάμεων και το Ιράν έχει χρησιμοποιήσει επίσης dornes για να παρενοχλήσει το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ.

Για να αντιμετωπίσει την απειλή των τηλεκατευθυνόμενων και αυτοκατευθυνόμενων αεροσκαφών, η DARPA δρομολόγησε ένα νέο πρόγραμμα το “Mobile Force Protection” για την ανάπτυξη της τεχνολογίας ανίχνευσης, εντοπισμού, παρακολούθησης και εξουδετέρωσης των εχθρικών drones, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τις ζημιές. Το πρόγραμμα επιδιώκει την ανάπτυξη λύσεων χαμηλού κόστους που θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν εντός τριών έως τεσσάρων ετών. Τρεις ερευνητικές ομάδες – η Dynetics, η SAAB Defense and Security και η SRC – εργάζονται στην πρώτη φάση αυτού του έργου.

“Κάθε ομάδα θα εργαστεί τώρα για να ενσωματώσει νέες ιδέες για προηγμένους αισθητήρες και προσεγγίσεις εξουδετέρωσης σε ένα κοινό πλαίσιο που θα δίνει έμφαση στην ασφάλεια για τους παρευρισκόμενους πολίτες, την ευκολία στη λειτουργία και το χαμηλό μέγεθος, βάρος, ενέργεια και κόστος”, λέει ο Jean-Charles Ledé, υπεύθυνος προγράμματος της DARPA. Ο στόχος είναι ένα σύστημα επίδειξης τεχνολογίας που θα μπορούσε να προσαρμοστεί σε σύγχρονα οχήματα εδάφους και θαλάσσια σκάφη – παρέχοντας γρήγορα αναβαθμισμένες ικανότητες σε όσους τις χρειάζονται, προσθέτει.

Ο στρατός θα είναι βασικός δικαιούχος του συστήματος, αλλά η DARPA εμπλέκει επίσης το Τμήμα Εσωτερικής Ασφάλειας και την Αμερικανική Ακτοφυλακή στο έργο. Το πρόγραμμα βρίσκεται στην πρώτη του φάση, αλλά μέχρι το τέλος της Φάσης 3, η DARPA ελπίζει να παρουσιάσει “μια επίδειξη πλήρους ικανότητας σε κινούμενο όχημα”. Μόλις ολοκληρωθεί η επίδειξη, οι υπηρεσίες και οι οργανισμοί θα έχουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν έναν ακόμη γύρο δοκιμών αξιολόγησης. Η DARPA σχεδιάζει να συνεχίσει να επενδύει σε ένα τελικό πρωτότυπο για στρατιωτικές εφαρμογές.

Οι στρατιωτικές δυνάμεις των Η.Π.Α. διαθέτουν αρκετά εμπορικά ανεπτυγμένα αντικλεπτικά όπλα, όπως το σύστημα άμυνας Liteye Systems Anti-UAV και το Battelle DroneDefender.

Διαβάστε ακόμα