Σομαλοί πειρατές εγκατέλειψαν στη μέση την προσπάθεια

somoloi_piracy_e_

Σομαλοί πειρατές εγκατέλειψαν ένα σκάφος που είχαν καταλάβει , αφού εντοπίστηκαν από Ισπανική θαλάσσια περιπολία και αναγνωριστικά αεροσκάφη (maritime patrol and reconnaissance aircraft – MPRA) της Ναυτικής Δύναμης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο πλοίαρχος του αραβικού καϊκιού διηγήθηκε την ιστορία στις 26 Απριλίου. Είπε ότι το σκάφος του καταλήφθηκε από 6 ένοπλους πειρατές. Το καΐκι και το πλήρωμα κρατήθηκαν όμηροι. Οι πειρατές εγκατέλειψαν το σημείο μετά από πίεση που ασκήθηκε από τη ναυτική δύναμη της ΕΕ από τη θάλασσα και τον αέρα.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε την ιστορία του στην ομάδα επιβίβασης του FGS Brandenburg, τη ναυαρχίδα της Ναυτικής Δύναμης της Ε.Ε. Το γερμανικό πολεμικό πλοίο είχε προσεγγίσει το σημείο, προκειμένου να ερευνήσει το κατειλημμένο πλοίο.

Ο πλοίαρχος του καϊκιού είπε στην ομάδα του γερμανικού ναυτικού πως οι Σομαλοί είχαν εξαναγκάσει αυτόν και το πλήρωμά του να κατευθύνουν προς τον Κόλπο του Άντεν. Οι πειρατές είχαν προγραμματίσει να χρησιμοποιήσουν το σκάφος ως ένα είδος “μητρικού σκάφους” για να επιτεθούν σε εμπορικά πλοία στη θάλασσα.

Σύμφωνα με τον πλοίαρχο, οι Σομαλοί πειρατές κατάφεραν να κλέψουν ηλεκτρονικές συσκευές και προσωπικά αντικείμενα του πληρώματος πριν εγκαταλείψουν το σκάφος.

Ο Υποναύαρχος Jürgen zur Mühlen, Διοικητής της Δύναμης της ΕΕ, δήλωσε ότι το γεγονός επιβεβαίωσε ότι η απειλή πειρατικών επιθέσεων εξακολουθεί να είναι πολύ πραγματική.

“Η αποτρεπτική και ταχύτατη δράση της ναυτικής δύναμης της ΕΕ για άλλη μια φορά δεν άφησε περιθώριο δράσης στους πειρατές”, πρόσθεσε.

Τα πολεμικά πλοία περιπολίας και τα αεροσκάφη της Ναυτικής Δύναμης της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξακολουθούν τις περιπολίες καταπολέμησης της πειρατείας στον Κόλπο του Άντεν και στον Ινδικό Ωκεανό.

Διαβάστε ακόμα