Στην παραγωγή βαρύτερου πετρελαίου προχωρά το Ιράκ

tanker_iraq_

Διάλεξε μέσα από χιλιάδες προϊόντα μόνο με ένα κλικ!

Το Ιράκ, η δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα του ΟΠΕΚ, σχεδιάζει να αυξήσει τις εξαγωγές της, εγκαινιάζοντας μια καινούρια κατηγορία αργού πετρελαίου για να καταστείλει, ανταποκρινόμενη στα παράπονα των πελατών σχετικά με την ποιότητα του πετρελαίου της.

Το βαρύ πετρέλαιο της Βασόρας (Basrah Heavy) ξεκίνησε να εξάγεται για πρώτη φορά από τη Δευτέρα που μας πέρασε, με προορισμό το νότο στον Περσικό Κόλπο, ο υπουργός Πετρελαίου Adel Abdul Mahdi δήλωσε στη σελίδα του στο Facebook. Οι παραγγελίες για αυτό το μήνα φθάνουν συνολικά τα 850.000 βαρέλια την ημέρα, πρόσθεσε.

“Αυτό το βήμα δεν είναι μόνο αναγκαίο, αλλά εκ των ουκ άνευ για τη διατήρηση της φήμης του Ιρακινού αργού”, δήλωσε ο Αμπντούλ Μαχντί. “Λάβαμε πολλά παράπονα, έπρεπε να μειώσουμε την παραγωγή σε ορισμένους τομείς”.

Το Ιράκ προσπαθεί να ξεπεράσει μια ισλαμική εξέγερση και αρκετά χρόνια ανεπαρκών επενδύσεων στην πετρελαϊκή βιομηχανία του. Η χώρα αύξησε τις εξαγωγές στα επίπεδα ρεκόρ των 3,1 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα, τον Απρίλιο, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας ανέφερε στην μηνιαία του έκθεση. Με τη νέα κατηγορία, το Ιράκ θα είναι πιθανώς σε θέση να μεταφέρει 3,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από το τέλος του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τον Hamza Al-Jawahiri, αναλυτή της πετρελαϊκής βιομηχανίας στο Ιράκ. Μόνο η Σαουδική Αραβία βρίσκεται πιο πάνω μεταξύ των μελών του ΟΠΕΚ.

“Το Ιράκ θα μπορούσε να πάρει περισσότερες παραγγελίες για βαρύ πετρέλαιο, παραπάνω απ’ όσο ανέφερε ο υπουργός”, επισήμανε ο Al-Jawahiri τηλεφωνικά από τη Βαγδάτη τη Δευτέρα. “Αυτό το μήνα και τους επόμενους μήνες θα γίνουμε μάρτυρες μιας αύξησης των εξαγωγών από το νότο”.

Το Ιράκ πουλούσε στο παρελθόν μόνο την πιο ελαφριά κατηγορία πετρελαίου Basrah Light, και αναγκαζόταν να παραχωρεί εκπτώσεις ισοδύναμες με 3 δολάρια το βαρέλι, επειδή δεν ήταν σαφές πόσο από το πετρέλαιο ήταν βαρύ ή ελαφρύ. Το αργό πετρέλαιο τύπου Brent, το σημείο αναφοράς για πάνω από τη μισή παραγωγή πετρελαίου παγκοσμίως, υποχώρησε κατά 0,6% στα 65,16 δολάρια το βαρέλι στο Ντουμπάι στο χρηματιστήριο ICE Futures Europe.

Το ελαφρύ πετρέλαιο είναι ευκολότερο να ραφιναριστεί σε βενζίνη και ντίζελ, ενώ το βαρύ αργό είναι πιο παχύ και απαιτεί περισσότερη επεξεργασία για την παραγωγή αυτών των καυσίμων. Καθώς το πετρέλαιο από το νότο του Ιράκ έγινε βαρύτερο, με την αξιοποίηση των νέων πηγαδιών της χώρας, δεν ήταν σε θέση να παρέχει σταθερή ποσότητα της ίδιας ποιότητας, αναγκαζόμενο να προσφέρει εκπτώσεις σε μερικούς αγοραστές του Basrah Light.

Η πώληση δύο διαφορετικών κατηγοριών θα επιτρέψει στο Ιράκ να εγγυηθεί καλύτερα την ποιότητα των δύο μειγμάτων και να αξιοποιήσει όσο καλύτερα μπορεί τις εξαγωγές του, δήλωσε ο Αμπντούλ Μαχντί. Το Ιράκ αναμένεται να σταματήσει τις εκπτώσεις, κατέληξε.

Διαβάστε ακόμα