Στο μάτι του Πούτιν το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και οι σιδηρόδρομοι

Poutin_limani
Εν όψει της αυριανής επίσημης επίσκεψης του στην Ελλάδα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε πως η Ρωσία είναι πρόθυμη να επενδύσει στους ελληνικούς σιδηροδρόμους, καθώς και στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Ο Ρώσος ηγέτης με άρθρο του στην Καθημερινή υπεραμύνθηκε της σημασίας των ρωσοελληνικών σχέσεων σε διάφορα επίπεδα, με κυρίαρχο αυτό του ενεργειακού τομέα, αλλά και τον τομέα των μεταφορών. “Η Ρωσία θα μπορούσε να συμβάλει επίσης στην αναβάθμιση των ελληνικών υποδομών στο πεδίο των μεταφορών”, δηλώνει ο πρόεδρος της Ρωσίας στο άρθρο του, αναφερόμενος πιο συγκεκριμένα στην “συμμετοχή ρωσικών επιχειρηματικών ομίλων στους επικείμενους διαγωνισμούς για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων των σιδηροδρομικών εταιρειών και του λιμένα της Θεσσαλονίκης”.

Ο Β. Πούτιν καταφθάνει αύριο στην Ελλάδα για να επισκεφθεί τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Π. Παυλόπουλο, πριν ταξιδέψει στο Άγιο Όρος το Σάββατο. Στη διάρκεια της 48ώρης επίσκεψης του αναμένεται να υπογραφούν διάφορες διμερείς συμφωνίες.

Το Κρεμλίνο είχε δηλώσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι οι συνομιλίες με τον Τσίπρα θα “επικεντρωθούν στις βασικές πτυχές του διμερούς εμπορίου, της οικονομικής και επενδυτικής συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένων κοινών προγραμμάτων στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών”.

Υπενθυμίζεται ότι μια σειρά παγκόσμιων φορέων εκμετάλλευσης τερματικών σταθμών, συμπεριλαμβανομένων της ολλανδικής APM Terminals και της με έδρα το Ντουμπάι DP World φέρονται να ενδιαφέρονται επίσης για την υποβολή προσφορών για την αγορά του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Την ίδια στιγμή, τα συνδικάτα των εργαζόμενων στα δύο κορυφαία λιμάνια της χώρας, αντιδρώντας στην ιδιωτικοποίηση και την αλλαγή των εργασιακών τους σχέσεων, έχουν κηρύξει από σήμερα 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες.

Διαβάστε ακόμα