Στον Πειραιά η φρεγάτα Λήμνος F451 (video)

Στο λιμάνι του Πειραιά μετά από αρκετά χρόνια ήρθε η φρεγάτα τύπου S του Πολεμικού μας Ναυτικού στο πλαίσιο του τριήμερου επισκεπτηρίου από το κοινό για την εορτή του προστάτη των Θαλασσών Αγίου Νικολάου. Μαζί με τη φρεγάτα Έλλη είναι οι 2 φρεγάτες αυτού του τύπου που παραλάβαμε κατευθείαν από την Ολλανδία χωρίς να πλεύσουν για το Ολλανδικό Ναυτικό όπως οι υπόλοιπες 8.

Η Φ/Γ Λήμνος F-451 (πρώην Wittedewith F-813), κλάσης Standard, κατασκευάστηκε στα ναυπηγεία “Netherlands Koninklijke” της Ολλανδίας. Η ναυπήγηση της άρχισε στις 13 Ιουνίου 1978 και καθελκύστηκε στις 27 Οκτωβρίου 1979. Στις 7 Ιουλίου 1981 το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό υπέγραψε τη σύμβαση αγοράς του σκάφους και στις 18 Σεπτεμβρίου 1982 υψώθηκε η Ελληνική Σημαία στο πλοίο στην πόλη Βλίσινγκεν της Ολλανδίας.

Είναι το τρίτο κατά σειρά πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας, το οποίο φέρει το όνομα Λήμνος. Πρώτο ήταν το θωρηκτό “Λήμνος”, το οποίο έλαβε αυτό το όνομα σε ανάμνηση της νικηφόρας ναυμαχίας της Λήμνου της 5ης Ιανουαρίου 1913, αποτέλεσμα της οποίας ήταν να κριθεί οριστικά η ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο πέλαγος. Δεύτερο ήταν το αρματαγωγό “Λήμνος” που αποκτήθηκε το 1943 από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Tο καλοκαίρι του 2020 όταν η Τουρκία πραγματοποίησε παράνομη ερευνητική επιχείρηση στο Λυβικό Πέλαγος συνοδεία πολεμικών πλοίων, κοντά στην περιοχή των παράνομων ερευνών το «ΛΗΜΝΟΣ» «επακούμβησε» το τουρκικό συνοδευτικό «KEMAL REIS» προξενώντας και σημαντική ζημιά για το δεύτερο.

Η άφιξη της στο λιμάνι του Πειραιά, μέσα από το φακό του pireaspiraeus.com

Διαβάστε ακόμα