Σύλληψη πλοιάρχου για ρύπανση από υπερχείλιση δεξαμενής καυσίμων κατά την πετρέλευση (video & photos)

Ο πλοίαρχος του «Gas Venus, 56», συνελήφθη το πρωί της 1ης Αυγούστου στο Γιβραλτάρ, μετά την διαρροή πετρελαίου στη θάλασσα λόγω της υπερχείλισης δεξαμενής καυσίμων κατά την διάρκεια της πετρέλευσης.

Το συμβάν είχε σαν αποτέλεσμα να ανασταλούν όλες οι εργασίες στο λιμάνι του Γιβραλτάρ.

Η Λιμενική Αρχή του Γιβραλτάρ ενεργοποίησε το σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση ρύπανσης και ανέστειλε όλες τις λιμενικές λειτουργίες για να διασφαλίσει ότι όλοι οι πόροι ήταν διαθέσιμοι για την καταπολέμηση της διαρροής και την αντιμετώπιση του συμβάντος.

Η πετρελαιοκηλίδα περιορίστηκε στην περιοχή του Camp Bay και του Rosia Bay, κάτι που επιβεβαιώθηκε από της εικόνες με drone και από ένα ισπανικό ελικόπτερο.

Το ιστορικο της ρύπανσης

Ο λιμενάρχης του Γιβραλτάρ έδωσε εντολή να ανασταλούν όλες οι εργασίες στο λιμάνι την 1η Αυγούστου 2023, μετά τη διαρροή πετρελαίου κατά τη διάρκεια ανεφοδιασμού καυσίμων από το δεξαμενόπλοιο «Hercules 500» στο «Gas Venus» στο νότιο άκρο του αγκυροβολίου Western Anchorage.

Η λιμενικές αρχές σε συνεργασία με την Περιβαλλοντική Υπηρεσία ενεργοποίησαν αμέσως το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για διαρροές καυσίμων.

Οι ισπανικές αρχές ενημερώθηκαν για το ατύχημα. Το Γιβραλτάρ ύψωσε κόκκινες σημαίες στις παραλίες του Camp Bay και του Little Bay περιμένοντας ότι το πετρέλαιο θα έφτανε στην ακτή σε αυτές τις περιοχές.

Οι λουόμενοι, οι βαρκάρηδες και οι ψαράδες στα νερά του Γιβραλτάρ ενημερώθηκαν να είναι προσεκτικοί. Τα καύσιμα θα μπορούσαν να φτάσουν μέχρι και τις ακτές του κόλπου του Algeciras.

Φωτογραφίες Άρθρου

Διαβάστε ακόμα