Συνεχίζει να καίγεται το πλοίο με τις 3,000 BMW και μερσεντές – Σχέδιο για την ρυμούλκηση του

Την στιγμή που η φωτιά συνεχίζει να καίει το πλοίο RoRo Fremantle Highway και τα χιλιάδες αυτοκίνητα που μετέφερε, οι ολλανδικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ετοιμάζονται να ξεκινήσουν μια επιχείρηση ρυμούλκησης ώστε να ρυμουλκήσουνε το πλοίο σε μια περιοχή ανατολικότερα από την τρέχουσα θέση του.

Καθώς έχει υπάρξει κάποια πρόοδο με την πυρκαγιά στο πλοίο, έχει ξεκινήσει μια νέα διαμάχη σχετικά με τον αριθμό των ηλεκτρικών οχημάτων και τον συνολικό αριθμό των αυτοκινήτων που υπάρχουν στο πλοίο, και εικάζεται ότι τα ηλεκτρικά οχήματα είναι ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στην πυρκαγιά που καίει για 5 περίπου ημέρες.

«Η Rijkswaterstaat και οι εταιρείες διάσωσης έχουν αρχίσει τώρα τις προετοιμασίες για τη ρυμούλκηση του πλοίου σε μια περιοχή ανατολικότερα από την τρέχουσα θέση του», ανακοίνωσε το Υπουργείο Υποδομών και Υδάτων λίγο πριν τα μεσάνυχτα της 28ης Ιουλίου.

Συνεργάζονται στενά με την Ολλανδική Ακτοφυλακή και την ιδιωτική εταιρεία διάσωσης που προσέλαβε η πλοιοκτήτρια εταιρεία του οχηματαγωγού πλοίου αφότου ξέσπασε η πυρκαγιά λίγο πριν τα μεσάνυχτα της 25ης Ιουλίου.

Η χρονική στιγμή όπου θα μετακινηθεί το πλοίο θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της ποσότητας του καπνού που προέρχεται από το πλοίο και των καιρικών συνθηκών. Ο στόχος είναι να μεταφέρουν το πλοίο από την τρέχουσα θέση του περίπου 14 μίλια βόρεια του Terschelling σε μια νέα θέση περίπου 10 μίλια βόρεια του Schiermonnikoog. Η απόσταση που θα μετακινηθεί θα είναι περίπου 35 μίλια προς τα ανατολικά, και αναμένεται να διαρκέσει μεταξύ 12 και 14 ωρών έως ότου ολοκληρωθεί η επιχείρηση.

Η Rijkswaterstaat που συμβουλεύεται την ομάδα διάσωσης πιστεύει ότι η μετακίνηση είναι εφικτή επειδή το Fremantle Highway, παρόλο που έχει πάρει κλίση, είναι σταθερό και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει κάποια ζημιά κάτω από την ίσαλο γραμμή.

Πιστεύουν ότι το πλοίο δεν κινδυνεύει να ανατραπεί αυτή τη στιγμή, αλλά ως προληπτικό μέτρο, το πλοίο ανάκτησης πετρελαίου Arca συνεχίζει να βρίσκεται σε ετοιμότητα και θα συνοδεύει το ρυμουλκούμενο πλοίο.

Μόλις το πλοίο μεταφερθεί σε αυτό το νέο σημείο θα εξεταστούν περαιτέρω βήματα. Στόχος είναι να συνεχιστεί η μετακίνησή του από αυτό το νέο σημείο και αναμένουν ότι σύντομα θα είναι δυνατή η ρυμούλκηση του πλοίου σε λιμάνι.

Αυτή η εξέλιξη έρχεται αφού έχει υπάρξει μείωση της έντασης της πυρκαγιάς. Οι μετρήσεις στο πλοίο έδειξαν ότι υπήρξε μια απότομη μείωση της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια της ημέρας και το επίπεδο του καπνού συνεχίζει να μειώνεται.

Καθώς η ένταση της φωτιάς μειώθηκε, η ομάδα διάσωσης μπόρεσε να επιβιβάσει για λίγο τέσσερα μέλη της στο πλοίο. Τα τέσσερα αυτά μέλη της ομάδας μπόρεσαν να συνδέσουν ένα ισχυρό σύρμα με σκοπό την ρυμούλκηση του πλοίου.

Αυτή η ισχυρή σύνδεση θα βοηθήσει στην επόμενη φάση των προσπαθειών. Αυτήν τη στιγμή το χρησιμοποιούν για να κρατήσουν το πλοίο στη θέση του μακριά από τις θαλάσσιες λωρίδες μεγάλης κίνησης πλοίων.

Οι αρχές συνεχίζουν να προειδοποιούν ότι η προέλευση της πυρκαγιάς είναι άγνωστη, αλλά ένας εκπρόσωπος της ιαπωνικής ναυλώτριας εταιρείας του πλοίου K Line αναθεώρησε προηγούμενες αναφορές σχετικά με τον αριθμό των οχημάτων στο πλοίο. Η ακτοφυλακή χρησιμοποιώντας τα διαθέσιμα δηλωτικά που έχει, ανέφερε στην αρχή του περιστατικού ότι πίστευε ότι υπήρχαν 2.857 αυτοκίνητα από τα οποία μόνο 25 ήταν ηλεκτρικά οχήματα.

Τόσο το Reuters όσο και το Associated Press επικαλούμενα τον εκπρόσωπο της K Line Πατ Άνταμσον, λένε ότι ο ακριβής αριθμός είναι 3.783 οχήματα. Από τα 3.783 οχήματα 498 είναι ηλεκτρικά με μπαταρία.

Προηγουμένως, τόσο η Mercedes όσο και η BMW επιβεβαίωσαν ότι έχουν οχήματα στο πλοίο. Είναι άγνωστος ο αριθμός των οχημάτων και αν ήταν με βενζίνη ή με μπαταρίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλοίο μετέφερε καινούργια και μεταχειρισμένα οχήματα. Το AIS ανέφερε ότι το πλοίο είχε προορισμό το Σουέζ, ενώ η K Line είπε ότι ο τελικός προορισμός του ήταν η Σιγκαπούρη.

Διαβάστε ακόμα