Συνεργασία Ινδονησίας-Ολλανδίας για την υπόθεση των χαμένων ναυαγίων

Η Ινδονησία συμφώνησε να συνεργαστεί με την Ολλανδία για την έρευνα της μυστηριώδους εξαφάνισης ναυαγίων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου από τον βυθό της θάλασσας Java, σύμφωνα με δηλώσεις του Ολλανδού πρωθυπουργού Mark Rutte.

H πρόσφατη ανακάλυψη ότι τουλάχιστον 6 ολλανδικά και βρετανικά πολεμικά πλοία που βυθίστηκαν το 1942 έχουν εξαφανιστεί από τον βυθό (πιθανώς ώστε να πουληθούν για σκραπ) έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην Ευρώπη.

Η Ινδονησία αρχικά αρνήθηκε να αναλάβει την ευθύνη για την εξαφάνιση των πλοίων, τονίζοντας ότι ποτέ δεν της είχε ζητηθεί να προστατεύσει τα ναυάγια.

Έκτοτε όμως η Τζακάρτα συμφώνησε να συνεργαστεί με την Ολλανδία, της οποία στο παρελθόν αποτελούσε αποικία, για την επίλυση του μυστηρίου, σύμφωνα με δηλώσεις του Rutte μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ινδονησίας Joko Widodo.

“Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Ινδονησία για την συμφωνία της να συνεργαστεί μαζί μας μετά την ανακάλυψη των λυπηρών νέων για τα ναυάγια”, δήλωσε ο Rutte.

Εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών της Ινδονησίας επιβεβαίωσε την “πολιτική δέσμευση” της Τζακάρτα και δήλωσε ότι τα τεχνικά ζητήματα σχετικά με το ποιο κράτος θα ηγηθεί της έρευνας θα επιλυθούν σύντομα.

Τα ναυάγια τριών Ολλανδικών πολεμικών πλοίων ανακαλύφθηκαν από ερασιτέχνες δύτες το 2002, 60 χρόνια μετά την βύθισή τους σε μάχη εναντίον των ιαπωνικών δυνάμεων.

Η διεθνής αποστολή που επισκέφθηκε την τοποθεσία των ναυαγίων εν όψει της 75ης επετείου της μάχης το 2017 ανακάλυψε ότι τα πλοία είχαν εξαφανιστεί. Πιστέυεται ότι τα ναυάγια μετακινήθηκαν να πουληθούν για σκραπ μετάλλων, μια διαδικασία η οποία ενδέχεται να διήρκησε αρκετά χρόνια.

Η Βρετανία εξέφρασε την θλίψη της για την εξαφάνιση των τριών πολεμικών πλοίων της και ζήτησε από την Ινδονησία να αναλάβει δράση για την προστασία της τοποθεσίας των ναυαγίων.

Περισσότεροι από 900 Ολλανδοί και 250 Ινδο-Ολλανδοί ναυτικοί έχασαν τη ζωή τους όταν το ναυτικό της Ιαπωνίας συνέτριψε τις βρετανικές, αμερικάνικες, ολλανδικές και αυστραλιανές δυνάμεις σε μια από τις πιο καταστροφικές ήττες των συμμαχικών δυνάμεων κατά τον Β’ ΠΠ.

Διαβάστε ακόμα