Τα αντιπειρατικά μέτρα αλλάζουν το σκηνικό στη ΝΑ Ασία

anti_piracy_asia

Το Διεθνές Ναυτιλιακό Γραφείο (IMB) αναφέρει ότι τα δραστικά μέτρα που υιοθετήθηκαν τους τελευταίους μήνες κατά της πειρατείας στη Νοτιοανατολική Ασία απέφεραν καρπούς απέναντι στην έξαρση των επιθέσεων που σημειώθηκε το πρώτο εξάμηνο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου που δημοσίευσε η IMB, υπήρξαν μόνο δύο πειρατείες στα ύδατα της Νοτιοανατολικής Ασίας κατά το τρίτο τρίμηνο, σε σύνολο 47 συνολικά αναφερθέντων περιστατικών αυτό το διάστημα στο Κέντρο Πληροφόρησης για Πειρατεία του IMB.

Το ένα περιστατικό αφορά ένα μικρό τάνκερ μεταφοράς προϊόντων πετρελαίου στα Στενά της Μαλάκα και το δεύτερο ένα αλιευτικό σκάφος 40 χλμ. δυτικά από το Pulau Langkawi.

Η μείωση των επιθέσεων συνέπεσε με ενίσχυση της αστυνόμευσης από τη Μαλαισία και την Ινδονησία, όπως αυτή καταδεικνύεται με τη σύλληψη πειρατικών συμμοριών και τη δίωξη ορισμένων, όπως εκείνων που εμπλέκονται στις επιθέσεις στον Sun Birdie και το Orkim Harmony .

“Τα αυστηρά μέτρα που λαμβάνονται κυρίως από τις αρχές της Ινδονησίας και της Μαλαισίας – συμπεριλαμβανομένης της σύλληψης ενός από τους θεωρούμενους εγκεφάλους της- είναι ακριβώς το είδος αποτρεπτικών μέτρων που απαιτούνται”, δήλωσε ο Ρ. Mukundan, διευθυντής του IMB.

Υπήρξε, επίσης, ήταν μόνο μία καταγεγραμμένη επίθεση στον Κόλπο της Γουινέας κατά το τελευταίο τρίμηνο, ωστόσο, ο IMB πιστεύει ότι ο πραγματικός αριθμός θα μπορούσε να είναι “σημαντικά μεγαλύτερος”.

Κατά τους πρώτους εννέα μήνες του έτους υπήρξαν 190 περιστατικά πειρατείας σε όλο τον κόσμο που αναφέρθηκαν στην IMB.

Δεν έχει υπάρξει καμία αναφορά για επιθέσεις στα ανοικτά της Σομαλίας ή στον Κόλπο του Άντεν το τρέχων έτος, ωστόσο, τα πλοία στην περιοχή καλούνται να παραμείνουν σε εγρήγορση.

Διαβάστε επίσης:  Dryad: Η ατιμωρησία ενισχύει την πειρατεία στη Νοτιοανατολική Ασία

Διαβάστε ακόμα