Τα λύματα των πλοίων μετατρέπονται σε βιοαέριο

Τα λύματα των πλοίων (sewage) θα μπορούσαν να απορρίπτονται νόμιμα στη Βαλτική Θάλασσα, αν και επιταχύνουν τον ευτροφισμό.

Η Ομάδα Δράσης της Βαλτικής Θάλασσας (BSAG) συγκεντρώνει συνεργάτες για τη νέα Δράση Ship/t Waste που παράγει βιοαέριο από λύματα που απορρίπτονται από πλοία στο λιμάνι. Το φινλανδικό λιμάνι HaminaKotka είναι το πρώτο λιμάνι που υιοθέτησε αυτήν την πρακτική.

«Μπορούμε να πετύχουμε τον στόχο μας για μια καθαρότερη Βαλτική Θάλασσα, ένα πλοίο, ένα λιμάνι και μια χώρα κάθε φορά. Το φορτίο θρεπτικών συστατικών στη θάλασσα μειώνεται κάθε φορά που τα λύματα απορρίπτονται στο λιμάνι. Χρειαζόμαστε εκτεταμένη συνεργασία για να πετύχουμε την αποστολή μας», σχολίασε η Elisa Mikkolainen, διευθύντρια έργου στην BSAG.

Ο Φινλανδός ειδικός επεξεργασίας νερού Kymen Vesi επεξεργάζεται τα λύματα που απορρίπτονται από πλοία στο λιμάνι HaminaKotka. Η λάσπη λυμάτων που δημιουργείται κατά τη διαδικασία διυλίζεται σε ανανεώσιμη ενέργεια στο εργοστάσιο βιοαερίου του Gasum.

Στο έργο συμμετέχουν μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες όπως η Maersk, η Stolt Tankers, η Meriaura και η Essberger.

«Το λιμάνι HaminaKotka είναι το μεγαλύτερο λιμάνι της Φινλανδίας, στο οποίο καταφτάνουν περίπου 2.500 φορτηγά πλοία κάθε χρόνο. Θέλουμε να ενθαρρύνουμε τα πλοία να απορρίπτουν τα λύματα τους στο λιμάνι. Οι εγκαταστάσεις υποδοχής και επεξεργασίας λυμάτων μας πληρούν τις απαιτήσεις της κυκλικής οικονομίας», δήλωσε ο Suvi-Tuuli Lappalainen, διευθυντής ανάπτυξης στο λιμάνι HaminaKotka.

Διαβάστε ακόμα