Τελεσίδικα ισόβια στον καπετάνιο του Sewol

sewol_katadiki
Ο καπετάνιος και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι για το τραγικο ναυάγιο

Δεν γλιτώνει την ισόβια στέρηση της ελευθερίας του ο καπετάνιος του πλοίου Sewol, το οποίο είχε εγκαταλείψει ενώ βυθιζόταν στα ανοικτά του νότιου νησιού Τζίντο στις 16 Απριλίου 2014, παρασύροντας στον θάνατο 304 επιβαίνοντες, εκ των οποίων 250 ήταν μαθητές. Πρόκειται για την πρώτη φορά που κάποιος καταδικάζεται σε τέτοια ποινή για ναυτιλιακή υπόθεση στη Νότια Κορέα.

Την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου τo Ανώτατο Δικαστήριο της Νότιας Κορέας επικύρωσε τελεσίδικα την απόφαση του εφετείου που καταδίκασε τον 70χρονο Lee Joon-seok, σε ισόβια κάθειρξη για κατηγορίες ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνεται η ανθρωποκτονία. Σημειώνεται ότι μόνο στο πρωτοδικείο ο καπετάνιος του «Sewol» είχε αθωωθεί από την κατηγορία, γεγονός που είχε προκαλέσει την οργή των θυμάτων.

Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ο Lee διέπραξε ανθρωποκτονία από εσκεμμένη αμέλεια, συμπεραίνοντας ότι εγκατέλειψε το πλοίο του χωρίς να δώσει εντολή εγκατάλειψης, αν και υποχρεούταν από το νόμο ως καπετάνιος να λάβει μέτρα για να σώσει τους επιβάτες του.

Το δικαστήριο επικύρωσε επίσης ποινές φυλάκισης από 18 μήνες ως 12 έτη για 14 άλλα μέλη του πληρώματος που αντιμετωπίζουν παρόμοιες κατηγορίες για αμέλεια και εγκατάλειψη των επιβατών, αλλά δεν κρίθηκαν ένοχοι ανθρωποκτονίας επειδή υπάκουαν σε εντολές του Lee.

Ο Lee στην απολογία του δήλωσε ότι είχε εκδώσει εντολή εγκατάλειψης, παρά τ’ ότι πολλοί από τους επιζώντες ανέφεραν ότι είχαν επανειλημμένα μεταδοθεί εντολές από τα μεγάφωνα να μείνουν στο βυθιζόμενο φέρι και κανείς δεν θυμάται διαταγές εκκένωσης πριν δραπετεύσει. Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι υπήρχαν ισχυρότερα στοιχεία που έδειχναν ότι ο Lee δεν εξέδωσε διαταγή εκκένωσης, και ότι εγκατέλειψε τα καθήκοντά του ως καπετάνιος.

Η αποτυχία του Lee να λάβει μέτρα για να σώσει τους επιβάτες του, κατέστησε αδύνατο για πολλούς το να ξεφύγουν, ανέφερε το δικαστήριο, κάτι που σημαίνει ότι ήταν σαν να τους είχε πνίξει ο ίδιος.

Οι δύτες ανέσυραν 295 πτώματα από την θαλάσσια περιοχή γύρω από το ναυάγιο, πριν η κυβέρνηση σταματήσει τις υποβρύχιες έρευνες, το Νοέμβριο του περασμένου έτους. Εννέα από τα θύματα εξακολουθούν να αγνοούνται.

Νότια Κορέα πληρώνει 74 εκατομμύρια δολάρια σε κοινοπραξία που ηγείται η ελεγχόμενη από το κινέζικο κράτος Shanghai Salvage Co. για να αναλάβει το δύσκολο έργο της ανέλκυσης του Sewol. Η κυβέρνηση αναμένει αυτό το έργο να ολοκληρωθεί περίπου τον Ιούλιο του 2016.

Διαβάστε ακόμα