ΤΕΝ: 100 εκατ. δολάρια κέρδη από μακροχρόνια ναύλωση του πρώτου νεότευκτου Aframax της

tsakos_kerdi
Πάνω από 100 εκατ. δολάρια από τη ναύλωση ενός και μόνου τάνκερ της ενδέχεται να κερδίσει η ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία Tsakos Energy Navigation από τη ναύλωση του νεότευκτου πλοίου της Elias Tsakos, που μόλις της παραδόθηκε από την Daewoo Mangalia Heavy Industries.

Το χωρητικότητας 112.700 dwt και φετινής κατασκευής Aframax ξεκίνησε ήδη μια μακροχρόνια ναύλωση με την Statoil. Ο Γιώργος Σαρόγλου, Γενικός Διευθυντής της ΤΕΝ, δήλωσε ότι η σταθερή διάρκεια της σύμβασης είναι για επτά χρόνια, με την δυνατότητα επέκτασης για άλλα πέντε χρόνια.

Αν η Statoil επιλέξει να ασκήσει την option για για επιπλέον χρονικό διάστημα των πέντε ετών, η 12ετή σύμβαση θα της αποφέρει σε ακαθάριστα έσοδα πάνω από 100 εκατ. δολάρια, είπε. Η συγκεκριμένη ημερήσια τιμή δεν αποκαλύφθηκε.

Η συγκεκριμένη ανακοίνωση της ελληνικής ναυτιλιακής ακολουθεί την πρόσφατη ανακοίνωση σύναψης συμφωνίας ναύλωσης διαρκείας 40 μηνών για ένα άλλο νεότευκτο της, το VLCC Ulysses, που αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές Ιουλίου και θα της αποφέρει ακαθάριστα έσοδα ύψους 50 εκ. δολαρίων.

Το Elias Tsakos είναι το πρώτο από τα εννέα Aframaxes που κατασκευάστηκαν στο ρουμανικό ναυπηγείο για να ναυλωθούν στην Statoil. Τρία από τα δεξαμενόπλοια πρόκειται να παραδοθούν εντός του τρέχοντος έτους και πέντε το 2017.

Και για τα άλλα οκτώ πλοία ετοιμάζονται “παρόμοιου” τύπου ναυλώσεις, δήλωσε ο Σαρόγλου, αν και οι σταθερές περιόδους των συμβάσεων μπορεί να είναι ελαφρώς μικρότερες, με ελάχιστη διάρκεια πέντε ετών και μέγιστη διάρκεια 12 ετών, συμπεριλαμβανομένων των options.

Τα ακαθάριστα έσοδα από το συνολικό πρότζεκτ των εννέα πλοίων αναμένεται να κυμανθούν από 250 εκατ. μέχρι περίπου 1 δις δολάρια, επιβεβαίωσε ο Σαρόγλου.

“Αυτή η νέα συνεργασία (με τη Statoil) ενδυναμώνει ακόμα πιο πολύ την ήδη ισχυρή βάση απασχόλησης των πλοίων μας και αυξάνει την κερδοφορία μας. Αυτό αποδεικνύει πως η TEN αποτελεί την σταθερή μεταφορική επιλογή των μεγάλων πολυεθνικών πετρελαϊκών εταιρειών και ενισχύει την αδιάλειπτη διανομή μερίσματος στους μετόχους μας από την έναρξη του προγράμματος”, ο Νικόλας Τσάκος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΝ, ανέφερε σε ένα δελτίο τύπου που κυκλοφόρησε σήμερα.

Το πρόσφατα παραδοθέν Aframax πήρε το όνομά του από τον Ηλία Τσάκο, ο οποίος απεβίωσε τον Απρίλιο του 2015. Ο Ηλίας ίδρυσε την Tsakos Shipping and Trading το 1970 με τον αδελφό του καπετάν Παναγιώτη Ν. Τσάκο και τον ξάδερφό του καπετάνιο Παντελή Ευθυμιάδη.

Διαβάστε επίσης: 2 τάνκερ παρήγγειλε η Tsakos τέσσερα η Angelicoussis

Διαβάστε ακόμα