Την ανάκαμψη της Καραϊβικής από τους τυφώνες αναμένουν οι εταιρείες κρουαζιέρων


Ο διευθύνων σύμβουλος της Carnival Corp δήλωσε την Πέμπτη ότι η εταιρεία κρουαζιερόπλοιων αναμένει από το Πουέρτο Ρίκο και την Καραϊβική να ανακάμψουν το χειμώνα από τους τυφώνες που έφεραν το χάος στα νησιά.

“Με την επιμονή αυτών των ανθρώπων και την αφοσίωση τους, θα ήμουν πολύ έκπληκτος εάν δεν είναι έτοιμοι και δεν λειτουργούν πριν από τα Χριστούγεννα, που είναι και η εποχή αιχμής”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Arnold Donald στο Reuters.

Ο τυφώνας Maria, ο οποίος έπληξε το Πουέρτο Ρίκο την περασμένη εβδομάδα, προξενώντας και καταρρακτώδεις βροχές στην επικράτεια των ΗΠΑ, κατέστρεψε το ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας και προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 16 ατόμων.

Ο συγκεκριμένος τυφώνας ήταν ένας από τους πολλούς τεράστιους τυφώνες που έπληξαν την περιοχή τις τελευταίες εβδομάδες.

Κλάδοι της τουριστικής βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών εταιρειών και των ξενοδοχείων, επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό σε περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από τις καταιγίδες.

Ο Doug Parker, διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής αεροπορικής εταιρείας American Airlines, δήλωσε στο CNBC ότι το Πουέρτο Ρίκο δεν είχε την υποδομή που θα επέτρεπε στην αεροπορική εταιρεία να αυξήσει τις πτήσεις, οι οποίες περιορίστηκαν σε μια χούφτα την ημέρα.

Τα κρουαζιερόπλοια κατάφεραν να απομακρυνθούν από τις πληττόμενες περιοχές κατά τη διάρκεια των καταιγίδων.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Carnival ανακοίνωσε τις οικονομικές προβλέψεις της για την επερχόμενη σεζόν. Ειδικότερα, ανέφερε ότι αναμένεται να επηρεαστούν τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου της με μια πτώση κατά 10 με 12 σεντ ανά μετοχή, λόγω του κλεισίματος περίπου του 7%-9% των λιμένων της Καραϊβικής από τους τυφώνες Irma και Maria.

Ο Donald δήλωσε ότι αναμένει από το Σαν Χουάν, το Πουέρτο Ρίκο, όπου οι περισσότεροι κάτοικοι ήταν ακόμα χωρίς ηλεκτρισμό, να ανακάμψουν ως λιμάνι διέλευσης μέσα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

Ορισμένοι κλάδοι που επηρεάζονται όπως τα ξενοδοχεία, που υπέστησαν σημαντικές ζημίες σε βασικές υποδομές στο Πουέρτο Ρίκο, θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να ανακάμψουν.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Marriott International Inc, Ray Bennett, προέβλεψε ότι ορισμένα από τα ξενοδοχεία της αλυσίδας στο Πουέρτο Ρίκο θα έκλειναν από αρκετές εβδομάδες έως και ένα χρόνο ή και περισσότερο λόγω ζημιών.

Τα ακίνητα του Hilton Worldwide Holdings Inc στο Πουέρτο Ρίκο δεν λαμβάνουν νέες κρατήσεις ή δεν δέχονται αφίξεις μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, με εξαίρεση το El Conquistador Resort, το οποίο δεν πραγματοποιεί κρατήσεις ή αφίξεις μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, δήλωσε η εκπρόσωπος της εταιρείας Karla Visconti.

“Είμαστε σε μια μικρή αναστάτωση, αλλά δεν καταστραφήκαμε”, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Caribe Hilton Pablo Torres. Είπε ότι η έκταση της ζημιάς στην Caribe και σε άλλα ξενοδοχεία Hiltons δεν θα γίνει γνωστή μέχρι να ολοκληρωθεί η πλήρης αξιολόγηση.

Διαβάστε ακόμα