Οι Έλληνες εφοπλιστές συμφώνησαν να πληρώσουν συνολικά 420 εκατ. ευρώ (530 εκατ. δολάρια) σε εθελοντικές εισφορές και λοιπούς φόρους για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, έτσι ώστε να βοηθήσουν στην προσπάθεια αποπληρωμής του χρέους από την κυβέρνηση της χώρας τους.
Το Γ’ Θερινό Τμήμα της Βουλής ενέκρινε τη συμφωνία την 1η Οκτωβρίου, με μια κίνηση που τακτοποιεί ένα ζήτημα που έχει προκαλέσει την ένταση των σχέσεων μεταξύ του κράτους και του ναυτιλιακού κλάδου για περισσότερο από ένα χρόνο.
Οι εφοπλιστές είχαν συμφωνησεί ήδη από το 2013 να διπλασιάσουν τον τρέχοντα φόρο χωρητικότητας που τους αναλογεί σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα.
Όμως, η συμφωνία κατέρρευσε όταν το υπουργείο Οικονομικών προσπάθησε να τριπλασιάσει το ποσό μονομερώς, μετατρέποντας σε “υποχρεωτικό” τον “εθελοντικό” χαρακτήρα του μέτρου. Η Ένωση Ελληνικών Εφοπλιστών (ΕΕΕ) είχε παραπονεθεί για μια “σοβαρή απώλεια εμπιστοσύνης” μετά την αιφνιδιαστική κίνηση της κυβέρνησης.
Ακολούθησαν μήνες αδιεξόδου και στασιμότητας στην αποπληρωμή των φόρων, οπότε και η “στριμωγμένη” κυβέρνηση υποχώρησε και δέχτηκε να αρκεστεί στον διπλασιασμό του φόρου, το οποίο ισχύει για πλοία που φέρουν ελληνική σημαία όπως και για πλοία υπό ξένη σημαία που διαχειρίζονται από Έλληνες.
“Μετά από μια μεγάλη συζήτηση ενός και ενάμιση χρόνου και μερικά λάθος βήματα που είχαν ακολουθηθεί, νομίζω ότι το θέμα επιλύθηκε με τον καλύτερο τρόπο”, δήλωσε ο υπουργός εμπορικής ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης πριν πάει στο κοινοβούλιο για να υπερασπιστεί το μέτρο έναντι της αριστερής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ, που διαμαρτύρεται για “δουλική” στάση της κυβέρνησης μπροστά “στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα”.
Υπέρ της τροπολογίας ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ όπως και ο ανεξάρτητος βουλευτής Χρήστος Αηδόνης, κατά οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της ΔΗΜΑΡ, του ΚΚΕ, των ΑΝΕΛ και της ΧΑ, ενώ ο κ. Γρηγόρης Ψαριανός δήλωσε “παρών”.
Ένα σύνολο από 478 ναυτιλιακές εταιρείες περιλαμβάνονται σε αυτή την τελευταία συμφωνία μεταξύ του ελληνικού κράτους και της εφοπλιστικής κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων και μεγάλων ονομάτων του κλάδου, όπως της Αγγελικούσης, του Οικονόμου και του Τσάκου.
Τα επιπλέον έσοδα της κυβέρνησης από τη συμφωνία υπολογίζονται σε 105 ευρώ ετησίως μεταξύ του 2014 και του 2017, σύμφωνα με το κείμενο της συμφωνίας.
Το καθεστώς φορολόγησης της ναυτιλίας στην Ελλάδα απολαμβάνει συνταγματικής προστασίας, υπό το πρίσμα της σημασίας της βιομηχανίας για την οικονομία της χώρας.
Η ναυτιλία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή ξένου συναλλάγματος στην Ελλάδα, μετά τον τουρισμό, αποφέροντας στη χώρα περίπου 12 δισ. ευρώ το προηγούμενο έτος.