Το “αγκάθι” της φορολογίας στην κοινή συνέντευξη τύπου Βενιάμη – Ευρωπαίας Επιτρόπου

europaia_epitropos_Poseidonia
Η Ευρωπαία Επίτροπος για τις Μεταφορές, Βιολέτα Μπουλκ, επισκέφθηκε την Ποσειδώνια στην Αθήνα την τελευταία ημέρα της έκθεσης, όπου “βομβαρδίστηκε” με αιτήματα να μην αλλάξει το φορολογικό καθεστώς στην Ελλάδα, μια μακροχρόνια πηγή διαφωνίας μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαίτησε αλλαγές στο σύστημα φόρου χωρητικότητας στην Ελλάδα, κάτι που συνάντησε μαζικές απειλές εξόδου από Έλληνες εφοπλιστές κατά τους τελευταίους μήνες.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ), Θεόδωρος Βενιάμης, δήλωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, την Παρασκευή: “Η ναυτιλιακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να επικεντρωθεί στην ανταγωνιστικότητα του στόλου, η οποία κινδυνεύει να τεθεί σε τέλμα λόγω στενής ερμηνείας και εφαρμογής του δικαίου ανταγωνισμού. Δεν υπάρχει στρέβλωση του ανταγωνισμού μεταξύ των ευρωπαϊκών ναυτιλιών. Ο κίνδυνος είναι ο ανταγωνισμός με τρίτες ναυτιλιακές χώρες. Η Ευρώπη πρέπει να παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Άπω Ανατολή. Για να μην χάσει τη ναυτιλία της και τη ναυτική τεχνογνωσία. Για να μη στερηθεί τις θαλάσσιες μεταφορές της και επομένως την ενεργειακή της αυτάρκεια”.

Στέλνοντας ουσιαστικά μήνυμα στην Ε.Ε. ο πρόεδρος της ΕΕΕ είπε ότι εάν δεν λήξει εδώ η διαδικασία έρευνας για το φορολογικό καθεστώς της ελληνικής ναυτιλίας και προχωρήσει σε επόμενο στάδιο θα ανοίξει το «Κουτί της Πανδώρας».

Χαρακτηριστικά ο κ. Βενιάμης αφού ξεκαθάρισε ότι “εγώ ρουφιάνος δεν γίνομαι” γιατί υπάρχουν, όπως είπε, πολλά ανοιχτά θέματα και σε άλλα φορολογικά καθεστώτα, προειδοποίησε ότι αν η έρευνα συνεχιστεί θα είναι σε βάρος της ευρωπαϊκής ναυτιλίας.

Η Ευρωπαία επίτροπος από την πλευρά της δεν φάνηκε να μοιράζεται την ίδια άποψη επί του θέματος, αλλά είπε ότι θα μεταφέρει το μήνυμα.

“Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν προτίθεται να μεταβάλει τις υφιστάμενες κατευθύνσεις της, αναφορικά με τη φορολόγηση των ναυτιλιακών δραστηριοτήτων”, υπογράμμισε η κ. Μπουλτς. Πρόσθεσε ότι επιδιώκει την ορθή εφαρμογή της υφιστάμενης οδηγίας, αν και φρόντισε να διαβεβαιώσει, ότι ο διάλογος με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές, θα συνεχιστεί.

Κατά τ’ άλλα αποφάσισε να εστιάσει την ομιλία της σε γενικότερα θέματα που ενδέχεται να επηρεάσουν την παγκόσμια ναυτιλία, στα χρόνια που έρχονται, όπως οιτεχνολογικές εξελίξεις, η προστασία του περιβάλλοντος και η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας

“Επενδύσεις, ψηφιοποίηση, νέες τεχνολογίες και σχετικές καινοτομίες είναι οι βασικοί οδηγοί σε αυτήν την εσωτερική αγορά”, δήλωσε η Bulc.

Διαβάστε επίσης: Α. Τσίπρας: Κάλεσε τους εφοπλιστές να τον εμπιστευτούν και υποσχέθηκε επενδύσεις σε λιμάνια, ναυπηγεία, Ακαδημίες

Διαβάστε ακόμα