Το αργό πετρέλαιο WTI ξεπερνά τα 90 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από το 2014!

Το πετρέλαιο εκτινάχθηκε στα 90 δολάρια για πρώτη φορά από το 2014, καθώς ο χειμώνας στις ΗΠΑ απείλησε να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου, ενώ οι γεωπολιτικές εντάσεις συνεχίζουν να κρατούν τους επενδυτές στα άκρα.

Το West Texas Intermediate διαμορφώθηκε πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι καθώς οι αγορές αξιολόγησαν πολλαπλούς ανοδικούς δείκτες. Οι έμποροι αμφισβητούν εάν ο συνασπισμός του ΟΠΕΚ+ θα μπορέσει να καλύψει πλήρως τις ποσοστώσεις του αφού συμφωνήσει να αυξήσει την προσφορά στην αγορά, ενώ το ακραίο κρύο στη λεκάνη της Πέρμιας περιορίζει την παραγωγή των ΗΠΑ. Οι γεωπολιτικοί φόβοι συνεχίζουν να αυξάνουν τον κίνδυνο, καθώς οι εντάσεις Ρωσίας-Ουκρανίας αυξάνονται και οι επιθέσεις με drone συνεχίζονται στη Μέση Ανατολή.

Το αργό πετρέλαιο ανεβαίνει για έβδομη συνεχόμενη εβδομάδα, με τράπεζες- συμπεριλαμβανομένης της Goldman Sachs Group Inc.- να βλέπουν το πετρέλαιο να κινείται προς τα 100 δολάρια το βαρέλι. Το ράλι του πετρελαίου αποτελεί πρόκληση για τα καταναλωτικά έθνη και τις κεντρικές τράπεζες καθώς προσπαθούν να αποτρέψουν τον πληθωρισμό υποστηρίζοντας παράλληλα την παγκόσμια ανάπτυξη. Οι καταναλωτές σε όλο τον κόσμο αντιμετώπισαν το αυξανόμενο κόστος των καυσίμων για τη μεταφορά και τη θέρμανση καθώς οι τιμές του πετρελαίου κινούνται προς τριψήφια επίπεδα.

Οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν τις εξελίξεις σχετικά με την Ουκρανία εν μέσω ανησυχιών ότι η Ρωσία μπορεί να εισβάλει, παρόλο που η Μόσχα έχει δηλώσει ότι δεν έχει τέτοιο σχέδιο. Μια επίθεση έχει τη δυνατότητα να ανατρέψει τις ροές ενέργειας, τροφοδοτώντας τις τιμές. Ο ιστορικός του πετρελαίου Daniel Yergin είπε ότι η περαιτέρω κλιμάκωση λόγω της Ουκρανίας θα μπορούσε να οδηγήσει τις τιμές στα 100 δολάρια το βαρέλι, ενώ η JP Morgan βλέπει την πιθανότητα πετρελαίου 120 δολαρίων σε αυτό το σενάριο.

Γεωπολιτικές εντάσεις επικρατούν επίσης στη Μέση Ανατολή, καθώς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν ότι τρία εχθρικά drones που εισήλθαν στον εναέριο χώρο τους την Τετάρτη αναχαιτίστηκαν. Αυτό έρχεται λίγες ημέρες αφότου τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα απέτρεψαν μια πυραυλική επίθεση από μαχητές που εδρεύουν στην Υεμένη.

Με τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου να πλησιάζουν σε πολυετή υψηλά, η μεγάλη εταιρεία Shell Plc αποκάλυψε ένα υψηλό σύνολο κερδών τέταρτου τριμήνου την Πέμπτη που ξεπέρασε άνετα τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Διαβάστε ακόμα