Σε στενή παρακολούθηση από το Ινδικό ναυτικό το φορτηγό πλοίο που κατέλαβαν οι Σομαλοί πειρατές

Το υπό σημαία Μάλτας φορτηγό πλοίο Ruen, κατέλαβαν Σομαλοί πειρατές και το Ινδικό Ναυτικό παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην Αραβική Θάλασσα. Αφού έλαβε το σήμα κινδύνου την Πέμπτη, το Πολεμικό Ναυτικό απέστειλε αεροσκάφος του Ναυτικού και ένα πολεμικό πλοίο.

Καθώς το κατασχεθέν πλοίο κινείται κοντά στη Σομαλία, το Πολεμικό Ναυτικό το παρακολουθεί στενά.

Όντας η πρώτη ναυτική δύναμη που έφτασε στην περιοχή, το ινδικό ναυτικό συνεργάζεται με την πολυεθνική δύναμη και άλλους οργανισμούς για συντονισμό. Από τον Οκτώβριο του 2008, το Πολεμικό Ναυτικό της Ινδίας διεξάγει περιπολίες για την πειρατεία στον Κόλπο του Άντεν, ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια και τα οικονομικά συμφέροντα της Ινδίας.

Οι αντάρτες Χούτι που υποστηρίζονται από το Ιράν, πραγματοποιούν επιθέσεις σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα με τους Σομαλούς πειρατές να εκμεταλλεύονται την κατάσταση και να καταλαμβάνουν φορτηγό πλοίο Ruen, καθώς κατευθύνονται προς το Μογκαντίσου. Οι ενέργειες των Χούτι στην Ερυθρά Θάλασσα περιπλέκουν τα πράγματα για το INS Kochi του Ινδικού Ναυτικού, το οποίο παρακολουθεί το υπο κατάληψη πλοίο.

Να υπενθυμίσουμε ότι το πλοίο είναι Βουλγαρικής πλοιοκτησίας, με την Βουλγαρική κυβέρνηση να είναι έτοιμη να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με τους Σομαλούς πειρατές για την απελευθέρωση του 18μελούς πληρώματος.

Το ιαπωνικό αντιτορπιλικό JMSDF Akebono έχει απομακρυνθεί από αυτή την περιοχή και οι ναυτιλιακές εταιρείες αποφεύγουν το σημείο στο Bab El-Mandeb, το οποίο αυξάνει το κόστος ασφάλισης και μεταφοράς.

Η βοήθεια των Χούτι στους τρομοκράτες της Χαμάς στη Γάζα, που στοχεύουν εμπορικά πλοία της Ερυθράς Θάλασσας, επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Οι ζωτικής σημασίας θαλάσσιοι δρόμοι διαταράσσονται από τη δραστηριότητα των Σομαλών πειρατών και τους αντάρτες των Σιιτών Χούτι, το οποίο υποστηρίζει το Ιράν.

Οι δαπάνες του διεθνούς εμπορίου επηρεάζονται από τους αυξημένους κινδύνους που αντιμετωπίζει η εμπορική ναυτιλία και τα πλοία που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα. Η ασφάλεια του πληρώματος των ομήρων και οι πιθανές απαιτήσεις λύτρων από Σομαλούς πειρατές περιπλέκουν την έρευνα στο MV Ruen.

Αν και πολεμικά πλοία των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ προσπαθούν να υπερασπιστούν τα εμπορικά πλοία από τις επιθέσεις των Χούτι, η αστάθεια στην περιοχή υπογραμμίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα παγκόσμια θαλάσσια συμφέροντα.

Διαβάστε ακόμα