To ιστορικό υπερωκεάνιο Queen Mary με κίνδυνο να ανατραπεί αποκτά νέα παράταση στη ζωή του από τον Φεβρουάριο

Ένα έργο επισκευής ύψους 5 εκατομμυρίων δολαρίων θα ξεκινήσει τον επόμενο μήνα για να ανοίξει και πάλι το Queen Mary για το κοινό, κάτι το οποίο είναι το πιο πρόσφατο βήμα για να κρατήσει όρθιο το τουριστικό αξιοθέατο του Λονγκ Μπιτς.

Το πρώην υπερωκεάνιο μετατράπηκε σε πλωτό ξενοδοχείο και έκλεισε τον Μάιο του 2020 λόγω της πανδημίας. Έχουν διεξαχθεί αρκετές μελέτες για να εκτιμηθεί η εργασία που απαιτείται για να παραμείνει το πλοίο ανοιχτό στους τουρίστες και να αποτραπεί η εισροή υδάτων στο πλοίο. Το 88χρονο πλοίο βρίσκεται σε τέτοια άθλια κατάσταση που η πόλη του Λονγκ Μπιτς είχε εξετάσει την επιλογή να το βυθίσει αφού πήρε τον έλεγχο του πλοίου από τον φορέα μίσθωσης πέρυσι.

Οι αξιωματούχοι του Λονγκ Μπιτς δήλωσαν την Πέμπτη ότι οι κρίσιμες επισκευές των 5 εκατομμυρίων δολαρίων θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2022.

«Ο εντοπισμός αυτών των κρίσιμων επισκευών έχει γίνει εδώ και πολύ καιρό», δήλωσε η Mary Zendejas, μέλος του συμβουλίου του Λονγκ Μπιτς. Η εταιρεία που κατείχε τη μίσθωση για τη λειτουργία του πλοίου, η Eagle Hospitality Trust, υπέβαλε αίτηση πτώχευσης τον Ιανουάριο του 2021 και συμφώνησε να παραιτηθεί από τη σύμβαση μίσθωσης τον Ιούνιο. Λονγκ Μπιτς, στο οποίο ανήκει το πλοίο και η ιδιοκτησία γύρω από αυτό, είπε ότι η Eagle Hospitality αθέτησε αρκετές διατάξεις της μίσθωσης, συμπεριλαμβανομένης της αδυναμίας συντήρησης του μεγάλου σε ηλικία πλοίου.

Τα τελευταία 50 χρόνια, το Λονγκ Μπιτς έχει προσλάβει πολλές εταιρείες — συμπεριλαμβανομένης της Walt Disney Co. — για τη διαχείριση του πλοίου και την ανάπτυξη της παρακείμενης ιδιοκτησίας μπροστά στον ωκεανό, με ανάμεικτα αποτελέσματα. Πριν από την πανδημία, το πλοίο δημιουργούσε 3,3 εκατομμύρια δολάρια σε φορολογικά έσοδα ετησίως από τη λειτουργία του ως ξενοδοχείο, ως χώρος για συναυλίες και φεστιβάλ και ως κινηματογραφικός χώρος.

Προηγούμενες μελέτες από το 2017 υπολόγισαν ότι το πλοίο χρειάζεται έως και 289 εκατομμύρια δολάρια σε ανακαινίσεις και αναβαθμίσεις για να μην πλημυρίσουν τμήματα του. Σύμφωνα με εκθέσεις επιθεώρησης που κυκλοφόρησαν πέρυσι από την εταιρεία ναυτικής μηχανικής Elliott Bay Design Group, το Queen Mary χρειάζεται 23 εκατομμύρια δολάρια σε άμεσες επισκευές για να αποφευχθεί η πιθανή ανατροπή του.

Τα 5 εκατομμύρια δολάρια σε εργασίες θα αντιπροσωπεύουν την πρώτη φάση των πιο κρίσιμων επισκευών, σύμφωνα με την πόλη του Λονγκ Μπιτς.

Οι αναβαθμίσεις θα περιλαμβάνουν την απομάκρυνση των φθαρμένων σωσίβων λέμβων που ασκούν πίεση και δημιουργούν «σοβαρές ρωγμές» στο σύστημα υποστήριξης του πλοίου, ανέφερε η πόλη σε δελτίο τύπου. Δεκατρείς πρωτότυπες σωσίβιες λέμβους θα αφαιρεθούν από το πλοίο και θα αποθηκευτούν προσωρινά, ενώ η πόλη θα καθορίσει εάν υπάρχει ενδιαφέρον από μουσεία και άλλες μη κερδοσκοπικές ομάδες για τη διατήρησή τους.

Η πόλη σχεδιάζει επίσης να εγκαταστήσει μόνιμες αντλίες υδροσυλλεκτών για να απομακρύνει το νερό σε περίπτωση εισροής και έκτακτης ανάγκης και να βελτιώσει τους μπουλμέδες, τη γεννήτρια έκτακτης ανάγκης και το «σύστημα προειδοποίησης εισροής υδάτων», σύμφωνα με την πόλη. Άλλες ηλεκτρολογικές εργασίες, συμπεριλαμβανομένου του φωτισμού για μια από τις ογκώδεις τσιμινιέρες του πλοίου, έχουν ήδη ολοκληρωθεί.

Το ήμισυ της χρηματοδότησης για τις αρχικές επισκευές θα προέλθει από τα Ταμεία Tideland της πόλης, τα οποία δημιουργούνται από τα τέλη αδειών, τα έσοδα από τη στάθμευση και τα ενοίκια από διάφορες παραχωρήσεις και μισθώσεις στην παραλία κατά μήκος της ακτής. Τα κεφάλαια διατίθενται για τη συντήρηση, τη λειτουργία και τις επισκευές των μαρινών, των παραλιών και των πλωτών οδών, του συνεδριακού κέντρου, του Queen Mary και άλλων εγκαταστάσεων κατά μήκος της ακτογραμμής.

Το άλλο μισό της χρηματοδότησης αναμένεται να εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο μέσα στους επόμενους μήνες.

Διαβάστε ακόμα