Το Ιταλικό ναυτικό βοηθά ακυβέρνητο δεξαμενόπλοιο μετά την κλοπή του φορτίου του από πειρατές

Το ιταλικό ναυτικό βοηθά το δεξαμενόπλοιο B. Ocean του οποίου κλάπηκε το φορτίο και έμεινε ακυβέρνητο μετά την επίθεση που δέχτηκε από πειρατές την περασμένη εβδομάδα στον Κόλπο της Γουινέας.

Αφού προσπάθησε να πλεύσει με ιδία μέσα στο Αμπιτζάν στην Ακτή Ελεφαντοστού, διαπιστώθηκε ότι το τελικά χρειαζόταν βοήθεια. Το ιταλικό πολεμικό πλοίο Comandante Borsini στάλθηκε για να βοηθήσει το δεξαμενόπλοιο, στο οποίο είχαν επιβιβαστεί πειρατές στις 23 Νοεμβρίου. Οι πειρατές έφυγαν από το πλοίο την επόμενη μέρα και ο καπετάνιος του δεξαμενόπλοιου ανέφερε το περιστατικό στη ναυτιλιακή εταιρεία του πλοίου στη Νότια Κορέα.

Οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν αναφέρει ότι έχασαν την επικοινωνία με το δεξαμενόπλοιο την περασμένη Τετάρτη και ζήτησαν τη βοήθεια των παραπλεόντων πλοίων που βρίσκονταν στην περιοχή για να αναφέρουν οποιαδήποτε ασυνήθιστη δραστηριότητα στην περιοχή.

Το πολεμικό πλοίο ανέφερε ότι όταν έφτασαν στο δεξαμενόπλοιο βρισκόταν σε απόσταση περίπου 300 μιλίων από την ακτή, και αντιμετώπιζε μηχανικό πρόβλαμα.Στο δεξαμενόπλοιο επιβιβάστηκε με ελικόπτερο ομάδα ασφαλείας από την Ταξιαρχία San Marco Marina για να ελέγξει την κατάσταση.

Επιβεβαίωσαν ότι τα 19 μέλη του πληρώματος ήταν ασφαλή αλλά ότι οι πειρατές τους είχαν κλέψει χρήματα και τιμαλφή. Οι πειρατές έκλεψαν επίσης για δεύτερη φορά φέτος ένα μέρος του φορτίου καυσίμων από το B. Ocean.

Τον Ιανουάριο του 2022 είχαν κλαπεί 977 τόνοι καυσίμων σε παρόμοιο περιστατικό. Μια τεχνική ομάδα από το Borsini επιβιβάστηκε στο δεξαμενόπλοιο για να βοηθήσει στην αποκατάσταση της ζημιάς της κύριας μηχανής. \

Το ιταλικό ναυτικό ανέφερε ότι οι πειρατές κατέστρεψαν τα συστήματα ναυσιπλοΐας και επικοινωνίας. Επίσης, προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές στην μηχανή.

Οι αρχικές αναφορές ανέφεραν ότι το B. Ocean αναμενόταν να φτάσει στο Abidjan την Κυριακή, 27 Νοεμβρίου. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Νότιας Κορέας, ωστόσο, αναφέρει ότι το τάνκερ χρειάζεται ρυμούλκηση στο λιμάνι.

Το ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό επιβεβαίωσε το αίτημα για βοήθεια από ρυμουλκά ανοικτής θαλάσσης για να ρυμουλκήσουν το δεξαμενόπλοιο στο Αμπιτζάν. Το B. Ocean αναμένεται να φτάσει στο λιμάνι την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου.

Το ιταλικό ναυτικό βρίσκεται στην περιοχή από το 2019 και βοηθάει στο έργο Gabinia, μια εθνική επιχείρηση για τη συμβολή στη θαλάσσια ασφάλεια στον Κόλπο της Γουινέας. Τον Απρίλιο του 2022, μια άλλη ιταλική φρεγάτα βοήθησε ένα πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου που είχε απειληθεί στην περιοχή.

Το 2020, το ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό έστειλε ένα ελικόπτερο σε άλλο τάνκερ που είχαν επιβιβαστεί πειρατές στα ανοιχτά του Μπενίν και βοήθησε το πλοίο και το πλήρωμα.

Διαβάστε ακόμα