Το μεγαλύτερο ηλεκτροκίνητο κρουαζιερόπλοιο στον κόσμο σαλπάρει από το Yangtze της Κίνας

Το THREE GORGES 1, το οποίο διαφημίζεται ως το μεγαλύτερο ηλεκτροκίνητο κρουαζιερόπλοιο στον κόσμο, αναχώρησε για το παρθενικό του ταξίδι από το Yichang της επαρχίας Hubei.

Το πλοίο έχει χωρητικότητα μπαταρίας 7,5 MW/h και μπορεί να λειτουργήσει για περίπου 60 μίλια με μία μόνο φόρτιση. Το νέο πλοίο έχει αυτοανακηρυχθεί ως η μασκότ για τον παγκόσμιο τουρισμό και τη ναυτιλία της νέας εποχής.

Το 16 μέτρα πλάτος και 100 μέτρα μήκος THREE GORGES 1 μπορεί να φιλοξενήσει 1300 επιβάτες. Το πλοίο αναπτύχθηκε από μια θυγατρική της China Three Gorges Corp., την China Yangtze Power. Στην ανάπτυξη αυτού του πλοίου συμμετείχαν ερευνητικά ινστιτούτα όπως η China Shipbuilding Industry Corp. και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Πεκίνου.

Αυτό το έργο χρηματοδοτήθηκε από το κινεζικό Υπουργείο Μεταφορών και το Υπουργείο Βιομηχανίας και Πληροφορικής. και το κόστος ανήλθε στα 23,5 εκατομμύρια δολάρια.

Οι λειτουργίες του πλοίου θα παρακολουθούνται από ένα αυτόματο σύστημα ελέγχου και έξυπνα συστήματα διαχείρισης, μειώνοντας τα ποσοστά υποβάθμισης του εξοπλισμού και του κόστους συντήρησης, ενώ παράλληλα θα βελτιστοποιούν την απόδοση του.

Αναφέρεται επίσης ότι το πλοίο μπορεί να φτάσει σε πλήρη φόρτιση σε 6 ώρες και θα τροφοδοτείται αποκλειστικά από τον υδροηλεκτρικό σταθμό Three Gorges Dam, καθιστώντας έτσι το πλοίο μια πραγματικά πλωτή κατασκευή με μηδενικές εκπομπές άνθρακα.

Αυτό αποτελεί μέρος του ευρύτερου στόχου της Κίνας για την πλήρη «ηλεκτρικοποίηση» του ποταμού Yangtze και την περαιτέρω επέκταση αυτού του συστήματος και σε άλλες θαλάσσιες διαδρομές στην ενδοχώρα.

Η Cosco Shipping ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα κατασκευάσει και θα λειτουργήσει δύο ηλεκτρικά πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον ποταμό Yangtze μέχρι τα τέλη του 2023.

Διαβάστε ακόμα