Το προσαραγμένο στη Νέα Καληδονία Kea Trader χωρίστηκε στα δύο

Το προσαραγμένο στο Durand Reef της Νέα Καληδονίας από τις 12 Ιουλίου κοντέινερσιπ Kea Trader εμφάνισε μια ρωγμή και χωρίστηκε στα δυο αυτό το σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Νέας Καληδονίας το πλοίο χωρίστηκε στο ήμισυ εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή. Τα εννέα μέλη του πληρώματος του πλοίου, τα οποία βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή πάνω του, απομακρύνθηκαν με ασφάλεια.

Παρόλο που τα καύσιμα του κατασκευής 2017 πλοίου αντλήθηκαν νωρίτερα από αυτό, οι αρχές ανέφεραν μικρά σημάδια μόλυνσης από κατάλοιπα ποσοτήτων υδρογονανθράκων στην περιοχή.

Επιπλέον, δύο εμπορευματοκιβώτια εκ του πλοίου έπεσαν στην θάλασσα εξαιτίας της κίνησης του Kea Trader. Η κυβέρνηση ενημέρωσε ότι 102 κοντέινερ από τις αρχικές 756 μονάδες παραμένουν τώρα επί του πλοίου.

Ο ιδιοκτήτης της Kea Trader, Lomar Shipping, ανέφερε ότι εξακολουθεί να σχεδιάζει να αφαιρέσει το κοντέινερσιπ από τον ύφαλο, ωστόσο, πρέπει να αναπτυχθεί ένα νέο σχέδιο διάσωσης. Οι αρμόδιες αρχές αξιολογούν επί του παρόντος την κατάσταση του πλοίου και αργότερα θα εκπονήσπυν ένα νέο σχέδιο διάσωσης.

Ο ιδιοκτήτης είπε νωρίτερα ότι η συνεχής, απότομη κίνηση της θάλασσας, ακόμη κι όταν επικρατούν καλές καιρικές συνθήκες, επηρέασε το Kea Trader προκαλώντας περαιτέρω ζημιές, αποδυναμώνοντας το κύτος του πλοίου και ματαιώνοντας τις εργασίες διάσωσης στην περιοχή..

Στις αρχές Οκτωβρίου ένα μικρό διάλειμμα καλού καιρού σε συνδυασμό με μια παλίρροια επέτρεψε στις ομάδες διάσωσης να επιχειρήσουν μια επιχείρηση ταχείας ανάσυρσης. Η απομάκρυνση του πλοίου εντέλει δεν ολοκληρώθηκε, παρά μόνο έγινε δυνατή η περιστροφή του κατά 60 μοίρες, με το πηδάλιο να παραμένει σταθερό στην ίδια θέση.

Διαβάστε ακόμα