Το πρώτο αυτόνομο επιβατηγό στον κόσμο ξεκίνησε τα δρομολόγια του! (photos)

Η ακτοπλοϊκή εταιρεία Torghaen και η νορβηγική εταιρεία υψηλής τεχνολογίας Zeabuz προχώρησαν στην τελετή ονοματοδοσίας του πρώτου αυτόνομου ferry στον κόσμο, το MF Estelle.

Το πλοίο θα ξεκινήσει σύντομα τα πολύ μικρής διαρκείας δρομολόγια του στη Στοκχόλμη της Σουηδίας.

Στην αρχή θα υπάρχει στο πλοίο πλοίαρχος, αλλά ο απώτερος στόχος είναι το πλοίο να γίνει πλήρως αυτόνομο, και να παρακολουθείται από την στεριά.

Τα δρομολόγια του MF Estelle έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν τη Δευτέρα. Αρχικά, το πλοίο θα εκτελεί τέσσερα δρομολόγια την ώρα, αυξάνοντας τα σταδιακά σε οκτώ την ώρα για 15 ώρες την ημέρα, εμώ θα μπορεί μα μεταφέρει έως 25 επιβάτες.

Η Zeabuz οραματίζεται τη χρήση της τεχνολογίας της σε πόλεις σε όλο τον κόσμο, δημιουργώντας ένα «δίκτυο εικονικών γεφυρών» με αυτόνομα ηλεκτρικά ferry.

«Η συνεργασία μας με την Torghaen επιδιώκει να συνδέσει κοινότητες οικονομικά και βιώσιμα, όχι μόνο στη Στοκχόλμη αλλά σε ένα μεγάλο αριθμό πόλεων που διαθέτουν πλεύσιμα ύδατα παγκοσμίως», δήλωσε ο Erik Dyrkoren, Διευθύνων Σύμβουλος της Zeabuz. «Η έναρξη αυτής της υπηρεσίας σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς την υλοποίηση αυτού του οράματος».

Η Zeabuz ιδρύθηκε το 2019 ως spin-off του ερευνητικού κέντρου του Νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας για αυτόνομες θαλάσσιες λειτουργίες και συστήματα. Η Zeabuz συνεργάστηκε επίσης πρόσφατα με τη Singaporean Yinson Green Tech, σχεδιάζοντας να ενισχύσει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του νέου τους στόλου ηλεκτρικών σκαφών.

«Η ασφάλεια έρχεται πάντα πρώτη και με το πλήρες φάσμα των επιπέδων αυτονομίας, είμαστε βέβαιοι ότι αυτό θα έχει μεγάλη αξία για τους ναυτιλιακούς φορείς. Η φιλοδοξία είναι μια πιο λιτή λειτουργία με πιο έξυπνη τεχνολογία. Στη Στοκχόλμη, θα αποδείξουμε ότι αυτή η τεχνολογία είναι ώριμη και έτοιμη», δήλωσε ο Δρ. Øyvind Smogeli, CTO & Συνιδρυτής της Zeabuz.

Φωτογραφίες Άρθρου

Διαβάστε ακόμα