Το πρώτο φορτηγό πλοίο στον κόσμο που κινείται με αιολική ενέργεια ολοκλήρωσε με επιτυχία το πρώτο του ταξίδι!

Το πρώτο bulker στον κόσμο, το οποίο είναι εξοπλισμένο με το σύστημα Wind Challenger, με την επιστροφή του στο λιμάνι του Noshiro της Ιαπωνίας ολοκλήρωσε το παρθενικό του.

Το Shofu Maru, το οποίο ανήκει στην ιαπωνική ναυτιλιακή εταιρεία Mitsui O.S.K. Lines (MOL), ολοκλήρωσε το παρθενικό του ταξίδι στις 15 Νοεμβρίου. Το bulker μεταφορικής ικανότητας των 100.000 DWT παραδόθηκε και ξεκίνησε να λειτουργεί τον Οκτώβριο. Η τελετή ονομασίας και παράδοσης πραγματοποιήθηκε στο ναυπηγείο Oshima Shipbuilding.

Στο πλαίσιο του παρθενικού του ταξιδιού, το πλοίο ελλιμενίστηκε πρόσφατα στο λιμάνι του Νιούκαστλ.

Το Shofu Maru είναι εξοπλισμένο με το λεγόμενο σύστημα Wind Challenger, ένα τηλεσκοπικό σκληρό πανί που αξιοποιεί την αιολική ενέργεια για να προωθήσει τοπλοίο. Το σύστημα μετατρέπει την αιολική ενέργεια απευθείας σε προωθητική δύναμη.

Με την εγκατάσταση του συστήματος, είναι δυνατό να μειωθεί η ποσότητα του καυσίμου που χρησιμοποιείται για τη λειτουργία, γεγονός που αναμένεται να μειώσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και να βελτιώσει την οικονομική απόδοση.

Η MOL εκτιμά ότι η τεχνολογία θα μειώσει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου (GHG) κατά περίπου 5% σε ένα ταξίδι Ιαπωνίας-Αυστραλίας και κατά 8% σε ένα ταξίδι Ιαπωνίας-Βόρειας Αμερικής στη Δυτική Ακτή, σε σύγκριση με ένα συμβατικό πλοίκο του ίδιου τύπου.

Η τεχνολογία αιολικής πρόωσης από μόνη της μπορεί να προσφέρει περίπου 22,3% μείωση ρου αποτυπώματος του άνθρακα όταν συνδυάζεται με μέτρα μείωσης της ταχύτητας. Ωστόσο, αυτό το ποσοστό μπορεί να φτάσει έως και το 70% με τη βελτιστοποίηση ταξιδιού, την αύξηση του χρόνου ταξιδιού κατά 50%, τη κατάλληλη πορεία λαμβάνοντας υπόψη τις καιρικές συνθήκες και τα μέτρα μείωσης της ταχύτητας, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Windship (IWSA).

Διαβάστε ακόμα