Το ρωσικό ναυτικό περιορίζει τα εμπορικά πλοία και αποκλείει τα Ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα λόγω ασκήσεων με πραγματικά πυρά

Το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό ανακοίνωσε τις περιοχές ασκήσεων με πραγματικά πυρά οι οποίες περιλαμβάνουν μια ευρεία περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και την πλειονότητα της Θάλασσας του Αζόφ, περιορίζοντας ουσιαστικά τη ναυσιπλοΐα προς τα εμπορικά θαλάσσια λιμάνια της Ουκρανίας.

Η εμπορική ναυτιλία και η εναέρια κυκλοφορία καλούνται να μείνουν εκτός καθορισμένων περιοχών από τις 13 έως τις 19 Φεβρουαρίου. Η μία περιοχή εκτείνεται στη βόρεια είσοδο στο στενό του Κερτς, διακόπτοντας πιθανώς κάθε θαλάσσια πρόσβαση για τα ουκρανικά λιμάνια στην Θάλασσα του Αζόφ κατά τη διάρκεια της άσκησης. Αυτό περιλαμβάνει τα λιμάνια της Μαριούπολης, του Μπερντιάνσκ και του Χένιτσεσκ. Η Ρωσία έχει αποκλείσει τα Στενά στο παρελθόν λόγω διαφωνιών για την θαλάσσια κυριαρχία.

Στην πλευρά της Μαύρης Θάλασσας, δύο περιοχές άσκησης εκτείνονται από την κατεχόμενη από τη Ρωσία χερσόνησο της Κριμαίας, μία προς τα δυτικά προς την Οδησσό και μία προς τα νοτιοδυτικά προς τη Βουλγαρία. Η δυτική περιοχή ασκήσεων αφήνει μόνο μια στενή λωρίδα παράκτιων υδάτων για να συνδέσει την Οδησσό με τον Βόσπορο.

«Δεν θέλουμε πανικό, αλλά αυτό μοιάζει πολύ με την προετοιμασία για κάτι σαν «θαλάσσιο αποκλεισμό» των ουκρανικών λιμανιών, για το οποίο προειδοποιούμε εδώ και δύο χρόνια», σχολίασε ο Andrii Klymenko, συντάκτης της ουκρανικής εφημερίδας BlackSeaNews.

«Αυτό πρέπει να σταματήσει. Στο υψηλότερο διεθνές επίπεδο… Δεν υπάρχουν διάδρομοι για τη διέλευση εμπορικών πλοίων. Αυτό δεν συνέβη (από τότε που η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία το 2014)».

Η ανακοίνωση των περιοχών των ασκήσεων δόθηκε στη δημοσιότητα περίπου την ίδια ώρα με την άφιξη τριών αποβατικά αρμάτων του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα. Τρία ακόμη διέρχονται από τον Βόσπορο και αναμένεται να φτάσουν μέχρι το τέλος της ημέρας την Τετάρτη.

Αυτά τα πλοία ενισχύουν τα ήδη επτά υπάρχοντα αμφίβια επιθετικά σκάφη του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας και αναμένεται να διαδραματίσουν υποστηρικτικό ρόλο σε περίπτωση πιθανής εισβολής στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον αναλυτή Konrad Muzyka της Rochan Consulting, τουλάχιστον τρία από τα έξι αποβατικά πλοία αρμάτων μάχης μεταφέρουν στοιχεία της 336ης Ναυτικής Ταξιαρχίας Πεζικού. Αυτές οι μονάδες είναι εξοπλισμένες με το τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού BTR-82A, ένα πλήρως αμφίβιο όχημα.

Εν τω μεταξύ, πολλαπλές δυνάμεις του ρωσικού ναυτικού από τον Στόλο του Ειρηνικού και του Βόρειου Στόλου βρίσκονται σε κίνηση για την ανάπτυξη ασκήσεων στη Μεσόγειο. Η ναυαρχίδα του Βόρειου Στόλου, το καταδρομικό Marshal Ustinov, εισήλθε στην Μεσόγειο μέσω του Στενού του Γιβραλτάρ τη Δευτέρα. Το καταδρομικό Varyag, το αντιτορπιλικό Admiral Tributs και το δεξαμενόπλοιο Boris Butoma έφτασαν στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω της Διώρυγας του Σουέζ την περασμένη εβδομάδα.

Στην ξηρά, η Ρωσία έχει αναπτύξει 100.000-135.000 στρατιώτες γύρω από τα βόρεια, ανατολικά και νότια σύνορα της Ουκρανίας, από τη Λευκορωσία έως το Ροστόφ-ον-Ντον και τη ρωσοκρατούμενη Κριμαία. Η έναρξη μιας επίθεσης μεγάλης κλίμακας «θα μπορούσε να συμβεί ανά πάσα στιγμή», σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Διαβάστε ακόμα