Το υπερπολυτελές Queen Mary μέσα από γοητευτικές ρετρό φωτογραφίες

Το υπερπολυτελές υπερωκεάνειο RMS Queen Mary που ήταν γνωστό για τις πλούσιες καμπίνες πρώτης θέσης του και τους υψηλού εισοδήματος και προφίλ επιβάτες αποτελεί το θέμα ενός άλμπουμ ασπρόμαυρων φωτογραφιών που δημοπρατείται στις 3 Νοεμβρίου στο Charles Miller του Λονδίνου.

Το άλμπουμ των 57 ασπρόμαυρων φωτογραφιών που αποτυπώνει την αδιαμφισβήτητη χλιδή του υπερωκεάνιου στο απόγειο της δόξας του ήρθε στο φως της δημοσιότητας 80 χρόνια μετά την καθέλκυση του.

Πρόκειται για ένα μοναδικό στο είδος του άλμπουμ φωτογραφιών που καταγράφουν τη γέννηση της Βρετανικής υπερατλαντικής ναυαρχίδας της χρυσής εποχής του ατμού, που τραβήχτηκε από τον Stewart Bale, έναν εξέχων φωτογράφο εκείνης της εποχής.

Η συλλογή περιγράφει λεπτομερώς το ιστορικό της κατασκευής, καθέλκυσης και διαρρύθμισης του διάσημου υπερωκεάνιου που έγινε συνώνυμο της πολυτέλειας και της αίγλης στην περίφημη διαδρομή από το Southampton για την Νέα Υόρκη.

Το Queen Mary υπερηφανευόταν ότι προσέφερε κατάλυμα για 2.139 επιβάτες μαζί με πέντε χώρους εστίασης και σαλόνια, δύο κοκτέιλ μπαρ, δύο πισίνες, μια μεγάλη αίθουσα δεξιώσεων και ένα γήπεδο σκουός.

Κατασκευασμένο από τον John Brown στο Clydebank της Σκωτίας, το ιστορικό πλοίο απέπλευσε για το παρθενικό του υπερατλαντικό ταξίδι του στις 27 Μαΐου του 1936 και κατέκτησε το βραβείο Blue Riband τον Αύγουστο του ίδιου έτους.

Ένα χρόνο αργότερα το με ειδική συσκευασία αναμνηστικό λεύκωμα παρουσιάστηκε στον Sir John Stewart, κοσμήτορα της Γλασκόβης.

Οι ειδικοί λένε ότι είναι το μόνο γνωστό άλμπουμ του είδους του, που έχει παραδοθεί από γενιά σε γενιά της οικογένειας του Sir John.

Η αξία του εκτιμάται ότι θα φτάσει τις 1.500 λίρες τη στιγμή που θα μπει κάτω από το σφυρί του δημοπρατήριου Charles Miller στο Λονδίνο.

spanies_foto_apo_to_istoriko_yperwkeanio_queen_mary10
Η αξία του εκπληκτικού αυτού ασπρόμαυρου άλμπου, εκτιμάται ότι θα αγγίξει τις 1.500 λίρες στο λονδρέζικο δημοπρατήριο του Charles Miller
spanies_foto_apo_to_istoriko_yperwkeanio_queen_mary12
Η μέρα της καθέλκυσης του πλοίου στις 26 Σεπτεμβρίου του 1934, μέσα από το μοναδικό φακό του Stewart Bale

Ναυπηγοί τοποθετούν την τεράστια από προπέλα του πλοίου. Το Queen Mary αποσύρθηκε το 1967, όταν για να γίνει ένα πλωτό ξενοδοχείο στο Long Beach της Καλιφόρνια.

spanies_foto_apo_to_istoriko_yperwkeanio_queen_mary14
Το Queen Mary προσέφερε κατάλυμα σε 2.139 επιβάτες μαζί με πέντε χώρους εστίασης και σαλόνια, δύο κοκτέιλ μπαρ, δύο πισίνες, μια μεγάλη αίθουσα δεξιώσεων -που φαίνεται στη φωτογραφία- και ένα γήπεδο σκουός
spanies_foto_apo_to_istoriko_yperwkeanio_queen_mary15
Ο χώρος της πισίνας πρώτης κατηγορίας χτίστηκε σε στιλ αρ ντεκό, αν και οι πιο διάσημοι επιβάτες φέρονταν να προτιμούν να χαλαρώνουν στην ιδιωτική σάουνα στο πίσω μέρος του πλοίου.
spanies_foto_apo_to_istoriko_yperwkeanio_queen_mary16
Το μηχανοστάσιο του πλοίου δεν υπολειπόταν σε κομψότητα τους υπόλοιπους χωρους.
spanies_foto_apo_to_istoriko_yperwkeanio_queen_mary17
Το πλοίο μπορούσε να υπερηφανευτεί ότι διέθετε δικο του τηλεφωνικό κέντρο.
spanies_foto_apo_to_istoriko_yperwkeanio_queen_mary18
Σύμφωνα με κάποιες φήμες το πλοίο πήρε το όνομά του μετά από μια παρεξήγησης και στην πραγματικότητα προοριζόταν να ονομαστεί Queen Victoria
spanies_foto_apo_to_istoriko_yperwkeanio_queen_mary
Το πλοίο λίγο πριν την ολοκλήρωση του το 1934.
spanies_foto_apo_to_istoriko_yperwkeanio_queen_mary1
Ο Sir Edgar Bitten ήταν ο πρώτος διοικητής του πλοίου, το οποίο μετέφερε διάσημα ονόματα όπως τον Φρεντ Αστέρ, τον Bing Crosby και την Audrey Hepburn
spanies_foto_apo_to_istoriko_yperwkeanio_queen_mary2
Ο υπερπολυτελής κινηματογράφος και η αίθουσα χορού
spanies_foto_apo_to_istoriko_yperwkeanio_queen_mary3
Το κομψό ιδιωτικό σαλόνι-τραπεζαρία ήταν μόνο μία από τις πολλές πολυτελείς πινελιές επί του Queen Mary.
spanies_foto_apo_to_istoriko_yperwkeanio_queen_mary5
Η τελευταίας τεχνολογίας εκείνη την εποχή αίθουσα ραδιοφώνου,αποτελούσε απλώς άλλο ένα πολυδάπανο χαρακτηριστικό του ιστορικού υπερωκεάνειου.
spanies_foto_apo_to_istoriko_yperwkeanio_queen_mary4
Το κομψό πρώτης κατηγορίας κοκτέιλ μπαρ
spanies_foto_apo_to_istoriko_yperwkeanio_queen_mary6
Το α΄ κατηγορίας καπνιστήριο.
spanies_foto_apo_to_istoriko_yperwkeanio_queen_mary7
Το σαλόνι πρώτης κατηγορίας όπου σύχναζαν πολλοί διάσημοι σταρ.
spanies_foto_apo_to_istoriko_yperwkeanio_queen_mary8
Το πολυτελές τζάκι που κοσμεί την αίθουσα κινηματογράφου.
spanies_foto_apo_to_istoriko_yperwkeanio_queen_mary9
Η δεύτερη κατηγορίας πισίνα παραμένι βασιλικών προδιαγραφών!

Δείτε επίσης: Queen Mary: Η ιστορία του παλιού υπερωκεάνιου και ιστορικού ξενοδοχείου- Σπάνιο βίντεο από την καθέλκυση του

Διαβάστε ακόμα