Το υπουργικό συμβούλιο Κύπρου ενέκρινε τη συμμαχία με την Total για το τερματικό υγροποίησης

Το προσχέδιο μνημονίου που θα υπογραφεί στις επόμενες ημέρες με την Τotal για τη δημιουργία τερματικού σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό, ενέκρινε το υπουργικό Συμβούλιο της Κυπρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το προσχέδιο μνημονίου αφορά στη συμμετοχή τη γαλλικού κολοσσού στο τερματικό υγροποίησης εάν και εφόσον οι ποσότητες του φυσικού αερίου που θα ανακαλυφθούν θα είναι ικανοποιητικές.

Ενδιαφέρον για συμμετοχή στη δημιουργία του τερματικού επιδεικνύει και η ιταλική εταιρεία φυσικού αερίου ΕΝΙ SpA.

Μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου, ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης δήλωσε ότι κατά τις επαφές του στο Τελ Αβίβ συζητήθηκε το ενδεχόμενο μεταφοράς φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Κύπρο, για ηλεκτροπαραγωγή και το θέμα της συνεκμετάλλευσης κοιτασμάτων φυσικού αερίου, τα οποία ενδεχομένως να συνορεύουν στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες Κύπρου και Ισραήλ.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της ενδιάμεσης λύσης για προμήθεια της Κύπρου με φυσικό αέριο, ο κ. Λακκοτρύπης τόνισε ότι το Ισραήλ παρουσιάστηκε θετικό, υπό προϋποθέσεις, να παράσχει φυσικό αέριο από το κοίτασμα Ταμάρ.

Την ίδια ώρα, η Κομισιόν ανακοίνωσε πως τρία αναπτυξιακά έργα στην Κύπρο, με επίκεντρο την ενέργεια πληρούν προϋποθέσεις για συγχρηματοδότηση.

Πρόκειται για τη δημιουργία τερματικού σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου από τη Λεκάνη της Λεβαντίνης στην περιοχή Βασιλικού, την ηλεκτρική διασύνδεση με υποθαλάσσιο καλώδιο της Κύπρου με το Ισραήλ και την Ελλάδα και το νότιο αγωγό Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας για τη μεταφορά φυσικού αερίου.

newmoney.gr

Διαβάστε ακόμα