Βίντεο με προσομοίωση των γιγαντιαίων κυμάτων: ο χειρότερος εφιάλτης ενός ναυτικού

Είναι ο χειρότερος εφιάλτης ενός ναυτικού. Ένα κύμα τέρας που βγαίνει από το πουθενά, δύο έως τρεις φορές μεγαλύτερο από τα άλλα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τέτοια κύματα είναι ικανά να καταπιούν ένα πλοίο ολόκληρο. Μέχρι σήμερα ακόμα δεν γνωρίζουμε πολλά για τα αδίστακτα κύματα ή για το πώς σχηματίζονται. Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα από αυτά που γνωρίζουμε για αυτά τα freak κύματα προέρχονται από την πραγματική εμπειρία. Ξέρουμε ότι είναι εκεί έξω.

Ωστόσο, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Aalto στη Φινλανδία δηλώνουν ότι είναι πλέον σε θέση να αναδημιουργήσουν το φαινόμενο σε ρεαλιστικές ωκεάνιες συνθήκες μέσα σε ένα εργαστήριο, το οποίο τους βοηθά να μάθουν περισσότερα για το πώς και γιατί αυτά τα μυστηριώδη και μερικές φορές θανατηφόρα κύματα.

Ο καθηγητής Amin Chabchoub από το Πανεπιστήμιο του Aalto εξηγεί:

“Τα δυνητικά εξαιρετικά επικίνδυνα και ρεαλιστικά κύματα μπορούν τώρα να ελεγχθούν και να δημιουργηθούν στο περιβάλλον εργαστηρίου, υπό παρόμοιες συνθήκες όπως εμφανίζονται στον ωκεανό. Αυτό θα μας βοηθήσει όχι μόνο να προβλέψουμε τα ωκεάνια ακραία γεγονότα, αλλά και στο σχεδιασμό ασφαλέστερων πλοίων. Στην πραγματικότητα, τα καινούρια πλοία μπορούν να δοκιμαστούν σε μικρή κλίμακα, πριν χτιστούν, σε ρεαλιστικά ακραία κύματα ωκεανών. Ως εκ τούτου, τα αρχικά σχέδια μπορεί να αλλάξουν, αν τα μοντέλα δεν είναι αρκετά ανθεκτικά για να αντιμετωπίσουν τα ξαφνικά freak η rogue κύματα. ”

Σύμφωνα με τους ερευνητές:

Η γέννηση των rogue waves μπορεί να εξηγηθεί φυσικά μέσω της αστάθειας διαμόρφωσης κυμάτων νερού. Από μαθηματικούς όρους, αυτό το φαινόμενο μπορεί να περιγραφεί μέσω ακριβών λύσεων της εξωγενούς εξίσωσης Schrödinger, που επίσης αναφέρονται ως “αναπνευστήρες”.

[Αυτές οι αναπνευστικές συσκευές περιγράφουν τη δυναμική των ασταθών κυμάτων νερού που γίνονται γιγαντιαία: η αστάθεια προκύπτει από μια ήρεμη κατάσταση. Ως αποτέλεσμα, τώρα γνωρίζουμε πώς τα αδίστακτα κύματα μπορεί να εμφανιστούν σε ρεαλιστικές ωκεάνιες συνθήκες.]

Για μερικά χρόνια, η ερευνητική ομάδα γύρω από τον καθηγητή Chabchoub ήταν ήδη σε θέση να δημιουργήσει κατευθυνόμενα γιγαντιαία κύματα σε εργαστηριακούς συνθήκες. Ωστόσο, αυτό μόνο κατάφερε να πετύχει τέλειες κανονικές συνθήκες κύματος. Στη φύση, σπάνια συμβαίνει αυτό.

Τα αποτελέσματα των ευρημάτων τους δημοσιεύθηκαν σήμερα στο Physical Review Letters 2016.

 

Διαβάστε ακόμα: Γιγαντιαία κύματα: Ο μύθος που έγινε… πραγματικότητα

Φωτογραφίες Άρθρου

Διαβάστε ακόμα