Βρέθηκε η γέφυρα του El Faro, ψάχνουν το “μαύρο κουτί”

USNS_apache
Το πλοίο Apache του Ναυτικού των ΗΠΑ που πραγματοποιεί την έρευνα για το ναυάγιο του El Faro

Eντοπίστηκε τελικά η χαμένη γέφυρα του φορτηγού πλοίου El Faro, ενώ η αναζήτηση συνεχίζεται για τη συσκευή καταγραφής δεδομένων ταξιδιού (VDR) του πλοίου, το αντίστοιχο με τα αεροπλάνα “μαύρου κουτιού” που μπορεί να φωτίσει πολύ για τις αιτίες του ναυαγίου.

Σύμφωνα με μια ανακοίνωση την Πέμπτη του Εθνικού Συμβούλιου Ασφάλειας των Μεταφορών (NTSB) μέσω του Twitter. η ανακάλυψη έγινε από μια ομάδα διάσωσης πάνω στο απεσταλμένο ρυμουλκό Apache του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ που χρησιμοποίησε ηχοβολιστές πλευρικής σάρωσης (side-scan sonar) με σκοπό την ανεύρεση της γέφυρα και του VDR.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η προσπάθεια αναζήτησης είχε αναβληθεί για μια ημέρα λόγω της τροπικής θύελλας Kate.

Το ναυάγιο του El Faro αρχικά ανακαλύφθηκε στις 31 Οκτωβρίου κοντά στις Μπαχάμες σε βάθος 15.000 ποδιών (4.572 μέτρα). Στην καταγραφή όμως του ναυαγίου και της ευρύτερης περιοχής γύρω από αυτό μέσω της χρήσης ενός τηλεχειριζόμενου οχήματος, το NTSB διαπίστωσε τις επόμενες μέρες ότι η γέφυρα πλοήγησης και το κατάστρωμα από κάτω είχαν διαχωριστεί από το πλοίο και δεν βρίσκονταν εκεί, όπως και το VDR.

Το κύριο μέρος του ναυαγίου ανακαλύφθηκε σε όρθια θέση με την πρύμνη σκεπασμένη από περίπου 9 μέτρα ιζημάτων.

Η συσκευή καταγραφής δεδομένων ταξιδιού θεωρείται κλειδί για την έρευνα, επειδή μπορεί να διαθέτει ενδείξεις για το τι συνέβη τις τελευταίες στιγμές μετά την 1η Οκτωβρίου, αφού δηλαδή το El Faro έχασε επαφή κατά τη διάρκεια του τυφώνα Joaquin.

Διαβάστε ακόμα