Χάρης Βαφειάς: Υπερδιπλασιασμός κερδών για την StealthGas

Με το δεξί μπήκε στο 2023 η εισηγμένη στην αμερικανική χρηματαγορά StealthGas συμφερόντων του Χάρη Βαφειά. Η StealthGas, ιδιοκτήτης περισσότερων από 30 μικρών και μεσαίων μεταφορέων υγραερίου, ανακοίνωσε την Τετάρτη τα μεγαλύτερα τριμηνιαία κέρδη της, μετά την πρώτη από τις κερδοφόρες πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων που αναμένει να πραγματοποιήσει φέτος.

Ειδικότερα, ανέφερ καθαρά κέρδη ύψους 17 εκατ. δολαρίων για τους τρεις πρώτους μήνες του έτους – υπερδιπλάσια από τα 7,7 εκατ. δολάρια που σημείωσε η εταιρεία το προηγούμενο τρίμηνο και από τα 7,6 εκατ. δολάρια που κέρδισε το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Το ρεκόρ τριμηνιαίων κερδών της εταιρείας έρχεται σε συνέχεια του ρεκόρ ετήσιων κερδών ύψους 35 εκατ. δολαρίων το 2022, που ήταν η υψηλότερη ένδειξη από τότε που η εταιρεία εισήχθη στη Νέα Υόρκη το 2005.

Μεγάλο μέρος του κέρδους που καταγράφτηκε το α’ τρίμηνο του 2023 προήλθε από την πώληση, νωρίτερα φέτος, του Eco Evoluzione των 35.200 κ.μ. το οποίο μετονομάστηκε σε Fortune Gas, ναυπηγημένο το 2010, αξίας 40 εκατ. δολαρίων.

Η συμφωνία απέφερε στην εταιρεία κέρδη κέρδη 14 εκατ. δολαρίων. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών – ύψους 8,8 εκατ. δολαρίων – περιήλθε στη StealthGas, η οποία ήταν συνιδιοκτήτρια του πλοίου μαζί με άγνωστους εταίρους κοινοπραξίας.

Η StealthGas αναμένει να καταγράψει περισσότερα κέρδη από πωλήσεις πλοίων τα επόμενα τρίμηνα. Πρόκειται για τέσσερα μικρά πλοίων υγραερίου τα οποία αγόρασε νωρίτερα αυτόν τον μήνα η spin off εταιρεία Toro Corp. του Πέτρου Παναγιωτίδη.

Πρόκειται για τα τρία LPG μεταφορικής ικανότητας 4.900 κυβικών μέτρων, Eco Czar, Eco Enigma και Eco Nemesis όλα ναυπηγημένα το 2015, καθώς και το Eco Texiana ίδιας μεταφορικής ικανότητας με τα προηγούμενα τρία ναυπηγημένο το 2020. Το συνολικό τίμημα ανέρχεται περίπου στα 71 εκατομμύρια δολάρια.

Τα κέρδη από αυτές τις τέσσερις πωλήσεις θα καταχωρηθούν στα αποτελέσματα του δεύτερου και του τρίτου τριμήνου, ανάλογα με το πότε ακριβώς θα παραδοθούν στον νέο ιδιοκτήτητη τους.

“Η κερδοφόρα πώληση τεσσάρων πλοίων που ανακοινώσαμε σήμερα θα ενισχύσει περαιτέρω τα μελλοντικά μας αποτελέσματα”, σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Χάρης Βαφείας.

Στο πλαίσιο μιας στρατηγικής ανανέωσης του στόλου της μέσα στο 2023 και 2024 παραλάβει μία μια τριάδα νεότευκτων πλοίων μεταφορικήςικανότητας 40.000 κ.μ.

Οι κερδοφόρες πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων δεν ήταν ο μόνος παράγοντας πίσω από το ρεκόρ κερδών της StealthGas. Οι εύρωστες ναυλαγορές αγορές μεταφορέων υγραερίου και η μεγάλη κάλυψη με ναυλοσύμφωνα του στόλου της συνέβαλαν επίσης.

Τα έσοδα από τη δραστηριότητα στου στόλου αυξήθηκαν κατά σχεδόν ένα πέμπτο σε σχέση με πέρυσι, σε 9,7 εκατ. δολάρια.

“Αποκομίζουμε τους καρπούς των ευνοϊκών συνθηκών της αγοράς και της υγιούς επιχειρηματικής μας στρατηγικής και εκτέλεσης”, δήλωσε ο Χάρης Βαφειάς.

Η StealthGas ανακοίνωσε την Τετάρτη μια νέα σειρά από εννέα μεσομακροπρόθεσμες ναυλώσεις οι οποίες εξασφάλισαν περίπου το 80% της κάλυψης των ημερών του στόλου για το υπόλοιπο του 2023 και αύξησαν το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των συμβολαίων της σε περίπου 115 εκατ. δολάρια.

Αυτό δεν περιλαμβάνει τα πέντε πλοία υγραερίου που έχει ως συνιδιοκτήτρια η StealthGas σε δύο ξεχωριστές κοινοπραξίες.

Οι μέτοχοι φάνηκε να αντιδρούν θετικά στα αποτελέσματα, με τη μετοχή της StealthGas να διαπραγματεύεται σχεδόν 7% υψηλότερα γεγονός που της προσδίδει χρηματιστηριακή αξία περίπου 125 εκατ. δολαρίων.

Η εκτιμώμενη αξία του στόλου της στο τέλος Μαρτίου ανερχόταν σε περίπου 900 εκατ. δολάρια. Προκειμένου να προσελκύσει επενδυτές, η Vafias δήλωσε την Τετάρτη ότι η StealthGas “θα κάνει χρήση της ρευστότητάς της για την απομόχλευση σε ένα περιβάλλον αυξανόμενων επιτοκίων και θα επιστρέψει αξία πίσω στους μετόχους μας μέσω μιας επαναγοράς μετοχών ύψους 15 εκατ. δολαρίων”.

Ο Χάρης Βαφειάς είναι ο μόνος μεγαλομέτοχος της εταιείας με ποσοστό 30%. Ακολουθεί η Glendon Capital Management με ποσοστό συμμετοχής 15,3% και ακολουθούν MSCD Management, η Redwood Capital Management και η TowerView LLC με ποσοστά 9,1%, 5,5% και 5,2% αντίστοιχα.

newmoney.gr

Διαβάστε ακόμα