Ξεκίνησε η λειτουργία του πρώτου πλωτού αιολικού πάρκου παγκοσμίως (video)


Tο πρώτο πλωτό αιολικό πάρκο στον κόσμο, το Hywind Scotland, ξεκίνησε τη λειτουργία του, παρέχοντας ηλεκτρική ενέργεια στο δίκτυο της Σκωτίας.

Το αιολικό πάρκο ισχύος 30MW, το οποίο εκμεταλλεύεται η Statoil σε συνεργασία με την Masdar, βρίσκεται 25 χιλιόμετρα στ’ ανοιχτά του Peterhead στο Aberdeenshire της Σκωτίας και θα τροφοδοτήσει περίπου 20.000 νοικοκυριά.

Η βάση χερσαίων λειτουργιών και συντήρησης για το Hywind Scotland βρίσκεται στο Peterhead, ενώ το κέντρο επιχειρήσεων βρίσκεται στο Great Yarmouth. Σε σύνδεση με το έργο της Hywind Scotland, η Statoil και η συνεργάτιδα Masdar θα εγκαταστήσουν επίσης το Batwind, μια λύση αποθήκευσης ενέργειας ισχύος 1MWh σε μπαταρίες λιθίου για την αιολική ενέργεια ανοικτής θάλασσας. Η αποθήκευση σε μπαταρία έχει τη δυνατότητα να μετριάζει τη διακοπτόμενη λειτουργία και να βελτιστοποιεί την απόδοση.

Τα τελευταία χρόνια, σημειώθηκαν σημαντικές μειώσεις στου κόστος τόσο των χερσαίων όσο και των υποθαλάσσιων σταθμών υπεράκτιας αιολικής ενέργειας. Η πλωτή αιολική ενέργεια αναμένεται να ακολουθήσει μια παρόμοια πτωτική τροχιά κατά την επόμενη δεκαετία, καθιστώντας την ανταγωνιστική από πλευράς κόστους σε σχέση με άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

“Το Hywind μπορεί να χρησιμοποιηθεί για βάθη υδάτων έως και 800 μέτρων, εκμεταλλευόμενο έτσι περιοχές που μέχρι στιγμής ήταν απρόσιτες για την αιολική ενέργεια”, λέει η Irene Rummelhoff, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της New Energy Solutions της Statoil. “Η Statoil έχει τη φιλοδοξία να μειώσει το κόστος της ενέργειας από το πλωτό αιολικό πάρκο Hywind σε 40-60 €/MWh μέχρι το 2030. Γνωρίζοντας ότι πάνω από το 80% των υπεράκτιων αιολικών πόρων βρίσκονται σε βαθιά νερά (άνω των 60 μέτρων) όπου οι παραδοσιακού τύπου εγκαταστάσεις βυθού δεν είναι κατάλληλες, η πλωτή υπεράκτια αιολική ενέργεια αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της υπεράκτιας ενέργειας.

Η Statoil διαθέτει ήδη ένα αξιόλογο χαρτοφυλάκιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με ένα υπεράκτιο αιολικό χαρτοφυλάκιο με την ικανότητα να τροφοδοτεί ένα εκατομμύριο κατοικίες με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η Statoil εκμεταλλεύεται το αιολικό πάρκο Sheringham Shoal στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο έχει κατασκευαστεί από το 2012. Το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Dudgeon στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο εκμεταλλεύεται επίσης η Statoil, έχει πλέον ολοκληρωθεί και βρίσκεται επίσης σε λειτουργία. Το 2016, η Statoil απέκτησε επίσης το 50% του υπεράκτιου αιολικού πάρκου της Arkona στη Γερμανία, το οποίο θα αρχίσει την παραγωγή ενέργειαε το 2019.

Διαβάστε επίσης: Hywind Scotland : Το πρώτο πλωτό αιολικό πάρκο στον κόσμο

Διαβάστε ακόμα