Χρυσός 336 εκατ. δολαρίων σε ναυάγιο 200 ετών[vid]

xrisos_se_nauagio_200_etwn_

Πλάκες χρυσού σημερινής αξίας άνω των 300 εκατ. δολ. εκτιμούν οι αναλυτές ότι βρίσκονται στο κουφάρι του SS Central America στο βυθό του Ατλαντικού, 160 ν.μ. ανοικτά των ακτών της Ν. Καρολίνας.

Το καράβι είχε χαθεί το 1857 έπειτα από θαλασσοταραχή προκαλώντας τότε μαζικές εκροές τραπεζικών καταθέσεων και οικονομική κρίση στις ΗΠΑ.

Από τότε πέρασαν πάνω από 130 χρόνια για να εντοπιστεί για πρώτη φορά και 157 χρόνια για να ανασυρθούν τα πρώτα αντικείμενα απ’ το βυθό.

Η Odyssey Marine Exploration που έχει αναλάβει τα δικαιώματα της ανέλκυσης ανακοίνωσε πως έχει ήδη ανασύρει πέντε πλάκες χρυσού βάρους από 96,5 ως 313,5 ουγγιές

Επίσης δύο χρυσά νομίσματα με τον αμερικανικό αετό και στις δύο όψεις, ένα μπουκάλι καθώς και άλλα μικροπράγματα απ’ το εσωτερικό του πλοίου.

Η έρευνα με ειδικά ρομποτικά υποβρύχια – λόγω του βάθους – συνεχίζεται και οι αναλυτές συνδυάζοντας τα ιστορικά στοιχεία για το φορτίο του πλοίου και τον αντίκτυπο που είχε προκαλέσει η βύθιση του εκτιμούν ότι η σημερινή αξία του χρυσού που κουβαλούσε φθάνει περίπου στα 336 εκατ. δολ.

defencenet.gr

Διαβάστε ακόμα