Χταπόδι ρομπότ κατασκεύασαν Έλληνες επιστήμονες![vid]

xtapodi_rompot_

Έλληνες ερευνητές του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρυενας ανέπτυξαν ένα χταπόδι ρομπότ, το οποίο έχει τη δυνατότητα να κινείται αυτόνομα. Το επίτευγμα τους το παρουσίασαν στο συνέδριο του Ινστιτούτου Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών (IEEE), «International Conference on Intelligent Robots and Systems (IROS) 2014» που πραγματοποιήθηκε στο Σικάγο των ΗΠΑ.

Οι εικόνες με το οκτάποδο ρομπότ κάνουν τις τελευταίες ώρες τον γύρο του κόσμου μέσω του Διαδικτύου και τηλεοπτικών μέσων, ενώ σύμφωνα με τους ερευνητές, θα μπορούσε να αποτελέσει μια αποτελεσματική πλατφόρμα παρατήρησης της θαλάσσιας ζωής χωρίς να παρενοχλούνται τα πλάσματα, τα οποία όπως φαίνεται και στο παρακάτω βίντεο, δεν αντιδρούν αρνητικά στην παρουσία του.

Στο βίντεο που ακολουθεί βλέπουμε το ρομπότ να κολυμπά στη θάλασσα της Κρήτης και να μιμείται τη μορφολογία και τις κινήσεις του χταποδιού.

Σε δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του IEEE Spectrum αναφέρεται ακόμη ότι η συσκευή είναι βασισμένη σε μια από τις ρομποτικές πλατφόρμες του ΕΥΟΡ (Εργαστήριο Υπολογιστικής Όρασης και Ρομποτικής) και είναι κατασκευασμένη κυρίως από ελαστικά υλικά, ενώ τονίζεται πως το σχετικό έγγραφο -αναφορικά με τη λειτουργία του χταποδιού- «Multi-arm Robotic Swimming With Octopus-Inspired Compliant Web» συνέταξαν οι Μιχαήλ Σφακιωτάκης, Ασημίνα Καζακίδη, Αυγούστα Χατζιδάκη, Θεόδωρος Ευδαίμων και Δημήτρης Τσακίρης του ΙΤΕ.

defencenet.gr

Διαβάστε ακόμα