Εντείνονται οι ανησυχίες: Φάλαινα όρκα βύθισε ιστιοπλοϊκό σκάφος στα ανοικτά του Μαρόκου

Ακόμα ένα γιοτ βυθίστηκε από φάλαινες στα ανοικτά των ακτών της Ισπανίας, αυτή τη φορά κοντά στο στενό του Γιβραλτάρ, σύμφωνα με την πολωνική εταιρεία εκπαίδευσης για ιστιοπλοϊκά σκάφη Morksie Mile.

Στις 31 Οκτωβρίου, καθώς το γιοτ κατευθυνόταν προς τα δυτικά στο Στενό, λίγο έξω από το Μαρόκο, «δέχθηκε επίθεση από ένα κοπάδι φάλαινες δολοφόνων», ανέφερε η Morskie Mile. Οι φάλαινες χτυπούσαν επανειλημμένα το πηδάλιο για 45 λεπτά, προκαλώντας ζημία και εισροή υδάτων στο σκάφος.

Το πλήρωμα προσπάθησε να σώσει το γιοτ, με τη βοήθεια των ρυμουλκών που έσπευσαν στο σημείο και του μαροκινού ναυτικού, αλλά η εισροή υδάτων ήταν μεγάλη. Το πλήρωμα εγκατέλειψε με ασφάλεια το πλοίο και το γιοτ βυθίστηκε στα ανοιχτά του λιμανιού της Ταγγέρης Μεντ.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του AIS, το ιστιοπλοϊκό γιοτ είναι το υπό Πολωνική σημαία Grazie Mamma. Ξεκίνησε από τη Θέουτα στις 30 Οκτωβρίου και κατευθύνθηκε δυτικά, με την πορεία του να ήταν σταθερή μέχρι το απόγευμα της 31ης Οκτωβρίου. Στις 1233, παρέκκλινε ξαφνικά από την πορεία του, στρέφοντας απότομα προς τα βόρεια. Φαινόταν να δυσκολεύεται να διατηρήσει την πορεία του και η τελευταία του μετάδοση AIS ελήφθη περίπου στις 15:00 το απόγευμα της ίδιας ημέρας.


Πλήρης διαδρομή: Το Grazie Mamma παρεκκλίνει από την πορεία του και σταματά να εκπέμπει σήμα από το AIS του στα ανοικτά των ακτών του Tangier Med.

Το Grazie Mamma ήταν ένα ιστιοπλοικό τύπου Jeanneau Sun Odyssey 449 με μήκος λίγο πάνω από 13 μέτρα. Αυτό ταιριάζει με τη γενική περιγραφή όλων των σκαφών που χτυπήθηκαν από όρκες στα ανοιχτά της Ισπανίας. Σύμφωνα με ερευνητές, οι επιθέσεις στοχεύουν πάντα ιστιοπλοϊκά γιοτ μήκους μικρότερου των 15 μέτρων και πάντα ενόσω βρίσκονται εν πλω. Τα σκάφη αυτού του τύπου χαρακτηρίζονται από μικρά στηρίγματα και μεγάλα πηδάλια, και ορισμένοι επιστήμονες που έχουν μελετήσει το μοτίβο επίθεσης πιστεύουν ότι είναι μια μορφή παιχνιδιού: οι φάλαινες μπορεί απλώς να απολαμβάνουν να χτυπούν τα πηδάλια των ιστιοφόρων και να τα βλέπουν να περιστρέφονται. (Μια ανταγωνιστική θεωρία, που προτείνεται από τον βιολόγο Alfredo López Fernández του Πανεπιστημίου του Alviedo, είναι ότι μια όρκα τραυματίστηκε από ένα σκάφος κάποια στιγμή στο παρελθόν και η οικογένειά της εκδικείται).

Μερικές φορές η επίθεση είναι αξιοσημείωτη αλλά ακίνδυνη. Μερικές φορές προκαλούν πολύ σοβαρή ζημιά και το Grazie Mamma δεν είναι το πρώτο σκάφος που βυθίζεται από τις επιθέσεις. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, οι επιθέσεις δεν φαίνεται να στοχεύουν τα μέλη του πληρώματος. Δεν υπήρξε ποτέ τεκμηριωμένη περίπτωση ανθρώπου να πεθάνει από επίθεση όρκας.

Διαβάστε ακόμα