Μάθετε 10 σημαντικά στοιχεία για τη Διώρυγα του Παναμά: ιστορία, κόστος διέλευσης, λειτουργία δεξαμενών, τεχνικές λεπτομέρειες και το παγκόσμιο ναυτιλιακό της αποτύπωμα.
Η διώρυγα του Παναμά είναι ένα τεράστιο επίτευγμα και ένα από τα σημαντικότερα περάσματα της ναυτιλίας. Είναι ίσως ένα από τα πιο αξιοσημείωτα επιτεύγματα της μηχανικής και το τεράστιο μέγεθός του λέει αντικατοπτρίζει την ανθρώπινη αντοχή και την αποφασιστικότητα.
Οι ναυτικοί είναι κατά μία έννοια οι προνομιούχοι που μπορούν να δουν το καλύτερο τεχνητό θαλάσσιο πέρασμα περνώντας μέσα από αυτό. Επομένως, δεν θα ήταν λάθος να αναφέρουμε ότι είναι ηθική υποχρέωση για εμάς τους ναυτικούς- Και όχι μόνο- να γνωρίζουμε μερικά στοιχεία για αυτό το θαύμα του σύγχρονου κόσμου, όπως χαρακτηρίζεται από την Αμερικανική Εταιρεία Πολιτικών Μηχανικών.
Ας ρίξουμε μια ματιά σε δέκα πράγματα για τη Διώρυγα του Παναμά παρακάτω:
Ποιος έχτισε το κανάλι του Παναμά;
Όλοι γνωρίζουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έχτισαν τη Διώρυγα του Παναμά υπό τον Πρόεδρο Θίοντορ Ρούσβελτ, αλλά πολύ λίγοι γνωρίζουν ότι οι Γάλλοι ξεκίνησαν το έργο. Ήταν ο κ. Ferdinand de Lesseps, ένας Γάλλος διπλωμάτης, που ξεκίνησε τις εργασίες το 1881. Οι εργασίες έπρεπε να σταματήσουν το 1894 επειδή ο κίτρινος πυρετός και η ελονοσία που θέριζαν εκείνη την εποχή στοίχισαν τη ζωή σε περίπου 22.000 εργάτες, έχοντας σαν αποτέλεσμα να ξοδευτούν σχεδόν 287 εκατομμύρια δολάρια και εν τέλη την χρεοκοπία του Ferdinand de Lesseps.
Οι Αμερικανοί ανέλαβαν το έργο που είχε απομείνει το 1904 αφού βοήθησαν τον Παναμά να αποσχιστεί από την παλιά «Μεγάλη Κολομβία». Η κατασκευή ενός φράγματος για την παροχή νερού στο κανάλι ήταν μια πρόκληση. Ωστόσο, υπό την ικανή ηγεσία του κ. John Frank Stevens και αργότερα του ταγματάρχη George Washington Goethals ως αρχιμηχανικού, κατασκευάστηκε το φράγμα Madden και το κανάλι ολοκληρώθηκε σε 10 χρόνια. Ήταν στις 15 Αυγούστου 1914, δύο χρόνια πριν από το έτος-στόχο του 1916, όταν εγκαινιάστηκε επίσημα η Διώρυγα του Παναμά.

Ποιο ήταν το πρώτο πλοίο που διέσχισε τη Διώρυγα του Παναμά;
Σύμφωνα με τα αρχεία, το πρώτο πλοίο που διέσχισε τη Διώρυγα του Παναμά ήταν το ατμόπλοιο SS Ancon. Ήταν ένα φορτηγό και επιβατηγό πλοίο υπό αμερικανική σημαία, ιδιοκτησία της Boston Steam Ship Company. Ήταν περίπου 150 μέτρα σε μήκος, 18 μέτρα σε πλάτος, 9600 κόρους ολικής χωρητικότητας και βύθισμα περίπου 8,8 μέτρων. Έπαιξε ζωτικό ρόλο στην κατασκευή του καναλιού μεταφέροντας εργάτες, οικοδομικά υλικά και, κυρίως, τεράστιες ποσότητες τσιμέντου από τη Νέα Υόρκη στον Παναμά για την κατασκευή του Καναλιού του Παναμά.
Διαβάστε ακόμα: Παναμάς Vs Σουέζ: Ποιο είναι δημοφιλέστερο κανάλι;
Πόσος χρόνος εξοικονομείται διασχίζοντας το κανάλι;
Το κανάλι του Παναμά οραματίστηκε για πρώτη φορά ο Κάρολος Ε’, αυτοκράτορας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και βασιλιάς της Ισπανίας, το έτος 1534. Ήταν πεπεισμένος ότι ένα κανάλι σαν τον ισθμό του Παναμά θα μείωνε σημαντικά την απόσταση μεταξύ Ισπανίας και Περού, δίνοντάς τους έτσι στρατιωτικό πλεονέκτημα έναντι των Πορτογάλων. Αν και χρειάστηκαν σχεδόν τέσσερις αιώνες για να πραγματοποιηθεί το όνειρό του, η Διώρυγα του Παναμά μείωσε την απόσταση από τον Ατλαντικό στον Ειρηνικό και αντίστροφα κατά περίπου 8.000 ναυτικά μίλια. Αν πλεύσουμε με μέση ταχύτητα περίπου 15 κόμβων, τότε θα είναι 22 ολόκληρες μέρες!
Αντίθετα, η διάσχιση της διώρυγας του Παναμά διαρκεί περίπου 8 με 10 ώρες. Η Διώρυγα του Παναμά όχι μόνο εξοικονομεί χρήματα και χρόνο για τις πλοιοκτήτριες και διαχειρίστριες εταιρείες, αλλά, στην πραγματικότητα, αποτρέπει επίσης τεράστιες ποσότητες εκπομπών CO2, βοηθώντας τη ναυτιλιακή βιομηχανία να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα.

Πόσο κοστίζει η διέλευση από το κανάλι του Παναμά;
Οι αρχές της Διώρυγας του Παναμά υπολογίζουν τα τέλη διέλευσης χρησιμοποιώντας ένα καθολικό σύστημα μέτρησης της διώρυγας του Παναμά (PC/UMS), με βάση το διεθνές πρότυπο μέτρησης πλοίων που καθιερώθηκε από τη Διεθνή Σύμβαση Μέτρησης Πλοίων το 1969.
Εφαρμόζεται ένας μαθηματικός τύπος για τον υπολογισμό του συνολικού όγκου του πλοίου για τον προσδιορισμό της καθαρής χωρητικότητας του καναλιού. Η καθαρή χωρητικότητα του καναλιού είναι 100 κυβικά πόδια ογκομετρικής χωρητικότητας. Στη συνέχεια, ανάλογα με το αν το πλοίο είναι φορτωμένο ή σε έρμα (άδειο δηλαδή), εφαρμόζεται ο κατάλληλος συντελεστής.
Τα πολεμικά και τα βοηθητικά πλοία του Ναυτικού χρεώνονται με βάση το εκτόπισμα τους. Ένας τόνος μετατόπισης ισοδυναμεί με έναν μεγάλο τόνο ή 35 κυβικά πόδια αλμυρού νερού.
Για πρακτικούς λόγους, ένα τυπικό δεξαμενόπλοιο χημικών τύπου ΙΙΙ του ΙΜΟ περίπου 50.000 DWT πληρώνει περίπου 135.000 δολάρια ΗΠΑ σε διόδια. Αντίθετα, ένα δεξαμενόπλοιο LNG μεγέθους neo-Panamax 83.000 DWT πληρώνει περίπου 260.000 δολάρια ΗΠΑ σε διόδια. Το μικρότερο διόδιο καταβλήθηκε από τον κ. Richard Halliburton το έτος 1928 ύψους 0,36 USD για κολύμπι στο κανάλι.

Πώς λειτουργούν οι δεξαμενές και ποιος ο λόγος ύπαρξης τους;
Υπάρχουν συνολικά δώδεκα δεξαμενές στο σύστημα της Διώρυγας του Παναμά. Το πρώτο σύνολο δεξαμενών από την είσοδο του Ειρηνικού στο κανάλι είναι γνωστό ως κλειδαριές Miraflores. Οι συγκεκριμένες δεξαμενές ανεβάζουν και κατεβάζουν τα πλοία κατά 16.45 μέτρα (54 πόδια) πάνω από τη μέση επιφάνεια της θάλασσας. Μετά έρχονται οι δεξαμενές του Pedro Miguel οι οποίες ανεβάζουν και κατεβάζουν τα πλοία κατά 9,45 μέτρα (31 πόδια) πάνω από τη μέση επιφάνεια της θάλασσας.
Οι δεξαμενές Pedro Miguel οδηγούν στη συνέχεια στη λίμνη Gatun μέσω Culebra cut. Η τελική δεξαμενή είναι γνωστή ως δεξαμενή Gatun, η οποία ανυψώνει ή κατεβάζει τα πλοία κατά 25,91 μέτρα (85 πόδια) πάνω από τη μέση στάθμη της θάλασσας και καταλήγει στον Ατλαντικό Ωκεανό. Και τα τρία σετ δεξαμενών είναι διπλά και διασφαλίζουν την δυνατότητα διέλευσης των πλοίων σε αντίθετες κατευθύνσεις.
Ο κύριος σκοπός αυτών των δεξαμενών είναι να διασφαλίσουν ότι η λίμνη Gatun δεν ρέει προς τα έξω προς τον Ατλαντικό ή τον Ειρηνικό Ωκεανό. Αυτό παρέχει επαρκή βάθος το οποίο είναι διαθέσιμο και επαρκή ανά πάσα στιγμή για να περάσουν τα πλοία.
Οι δεξαμενές λειτουργούν με βάση τη βασική αρχή της βαρύτητας και της άντωσης. Η υψομετρική διαφορά μεταξύ της λίμνης Gatun και του Ειρηνικού και του Ατλαντικού Ωκεανού κάνει το νερό να γεμίζει και να αδειάζει τις δεξαμενές μέσω των οχετών. Τεράστιες βαλβίδες ελέγχουν τη ροή του νερού. Ένα κέντρο ελέγχου διαχειρίζεται ολόκληρο το σύστημα στις αντίστοιχες πύλες των δεξαμενών. Όταν γεμίζουν οι πύλες των δεξαμενών, το πλοίο που επιπλέει μέσα στην δεξαμενή ανεβαίνει με την άνοδο της στάθμης του νερού και στη συνέχεια εισέρχεται στη διαδοχική πύλη της δεξαμενής για περαιτέρω ανύψωση. Η ίδια τεχνική χρησιμοποιείται για να κατέβει το πλοίο αδειάζοντας τις δεξαμενές.

Ποιο είναι το μέγιστο βύθισμα που επιτρέπεται για διέλευση από τη Διώρυγα του Παναμά;
Κάθε χρόνο η ACP (Autoridad del Canal de Panamá) ή η Αρχή της Διώρυγας του Παναμά εκδίδουν μια ειδοποίηση που παρέχει λεπτομέρειες σχετικά με το μέγεθος και τον περιορισμό του βυθίσματος για πλοία που σκοπεύουν να διέλθουν από τη Διώρυγα του Παναμά. Με το άνοιγμα των νέων δεξαμενών για εμπορική χρήση στις 26 Ιουνίου 2016, υπάρχουν διαφορετικές απαιτήσεις για πλοία που διέρχονται από τις παλιές και νέες δεξαμενές. Οι παλιές δεξαμενές ονομάζονται δεξαμενές Panamax, ενώ οι νέες αναφέρονται ως δεξαμενές neo-Panamax.
Από το έτος 2018 το μέγιστο βύθισμα για τις δεξαμενές Panamax είναι 12,04 μέτρα (39 πόδια 6 ίντσες) τροπικού γλυκού νερού (TFW). Το Τροπικό Γλυκό Νερό (TFW) είναι 0,9954 gms/cc στους 29,4°C (85°F). Το μέγιστο βύθισμα για τις δεξαμενές neo-Panamax είναι 15,2 μέτρα (49,87 πόδια) τροπικού γλυκού νερού (TFW).
Ποιες είναι οι απαιτούμενες προετοιμασίες πριν την άφιξη;
Είναι γνωστό ότι η Διώρυγα του Παναμά είναι μια από τις βασικές πλωτές οδούς στον κόσμο. Για να διασφαλιστεί η συνεχής ασφαλής διέλευση των πλοίων, υπάρχουν αυστηροί κανονισμοί που ελέγχουν ολόκληρο το σύστημα διέλευσης της Διώρυγας του Παναμά. Η διέλευση από το κανάλι θα πρέπει να κανονιστεί και να κλειστεί μέσω του πράκτορα, ο οποίος θα στείλει και την λίστα με τα σχετικά έγγραφα που χρειάζονται πριν από την άφιξη. Αυτά τα έγγραφα απαιτούνται για τον εκτελωνισμό του πλοίου κατά την άφιξη.
Τα πλοία που φτάνουν στα αγκυροβόλια του Ατλαντικού ή του Ειρηνικού πρέπει να επικοινωνήσουν με τον Συντονιστή Εισόδου Λιμένος (PEC) στους σταθμούς σήματος Cristobal ή Flamenco στο κανάλι VHF 12. Κατά την άφιξη στα αγκυροβόλια του Ατλαντικού ή του Ειρηνικού, επιθεωρητές της Αρχής της Διώρυγας του Παναμά (ACP) επιβιβάζονται στο πλοίο για να πραγματοποιήσουν επιθεώρηση πριν από τη διέλευση. Όλος ο εξοπλισμός γέφυρας, το σύστημα διεύθυνσης, τα βαρούλκα πρόσδεσης, ο σχετικός εξοπλισμός, η κύρια μηχανή και άλλα βοηθητικά μηχανήματα πρέπει να λειτουργούν σωστά για να αποφευχθούν καθυστερήσεις ή απόρριψη κατά την επιθεώρηση ACP.
Η Διώρυγα του Παναμά βρίσκεται στην ECA (Περιοχή Ελέγχου Εκπομπών). Επομένως, πριν από τη διέλευση, ενδέχεται να απαιτείται αλλαγή από καύσιμο HFO (Heavy Fuel Oil) σε καύσιμο LSMGO (πετρέλαιο εσωτερικής καύσης χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο) ανάλογα με τον τύπο του πλοίου. Το πλήρωμα του πλοίου θα πρέπει επίσης να είναι εξοικειωμένο με το PCSOPEP (Panama Canal Ship Board Oil Emergency Plan). Η ειδοποίηση PCSOPEP και γυμνάσιο για ενδεχόμενη πετρελαιοκηλίδα θα πρέπει επίσης να πραγματοποιούνται πριν από την άφιξη.
Οι προκλήσεις της πλοήγησης
Η πλοήγηση στο κανάλι του Παναμά μπορεί να είναι δύσκολη. Αν και οι πιλότοι της Διώρυγας του Παναμά είναι γνωστοί για τον πλήρη επαγγελματισμό και την επιδέξια πλοήγηση τους, η ευθύνη για την ασφαλή πλοήγηση ανήκει στον πλοίαρχο και το πλήρωμα του πλοίου.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται, ειδικά όταν ένα πλοίο βρίσκεται στην δεξαμενή και η πόρτα είναι ανοιχτή. Η ξαφνική ορμή του νερού δημιουργεί ένα φαινόμενο που οι τοπικοί πλοηγοί αποκαλούν «The Hydraulic Effect», αυτό ωθεί το πλοίο προς τα πίσω και απαιτείται πλήρης ισχύς της κύριας μηχανής για να διατηρηθεί η θέση του. Κατά τη διάρκεια αυτής, ο αξιωματικός που βρίσκεται πλώρα και πρύμα θα πρέπει να επικοινωνεί συνεχώς με τη γέφυρα και να ενημερώνει την κατάσταση των κάβων που περνούν από τα «μουλάρια».
Το άλλο τμήμα όπου πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή είναι το «Culebra Cut», επίσης επίσημα γνωστό ως «Gaillard Cut.» Αυτό το στενό τμήμα της διώρυγας του Παναμά διασχίζει την ηπειρωτική χώρα και στην ουσία χωρίζει την χώρα στα δύο. Τα κοφτερά και στενά περάσματα το καθιστούν δύσκολο και απαιτητικό.
Επίτιμοι Πλοηγοί
Ένα ενδιαφέρον γεγονός είναι ότι η Αρχή της Διώρυγας του Παναμά (ACP) προσλαμβάνει κάποιους Πλοιάρχους εμπορικού ναυτικού, οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει 100 διελεύσεις μέσω της Διώρυγας του Παναμά και τους διορίζει σαν επίτιμους πλοηγούς. Πιο πρόσφατα, ο Capt. Sonjoy Sen του WWL (Wallenius Wilhelmsen) έλαβε την τιμητική άδεια πλοηγού του Καναλιού του Παναμά το 2015.
Ο Commodore Ronald Warwick, Πλοίαρχος του MS Queen Marry II της Cunard Liners, τιμήθηκε σαν επίτιμος πλοηγός της Διώρυγας του Παναμά από την Αρχή της Διώρυγας του Παναμά (ACP) επειδή διέσχισε τη Διώρυγα του Παναμά περισσότερες από 50 φορές.
Ανταγωνιστές της Διώρυγας του Παναμά
Αν και η Διώρυγα του Παναμά είναι η μόνη διώρυγα μεταξύ του Ειρηνικού και του Ατλαντικού Ωκεανού, υπάρχει μια πρόταση για ένα άλλο κανάλι που θα διασχίζει τη Νικαράγουα, και το οποίο είναι γνωστό ως Κανάλι της Νικαράγουας.
Το 2006, ο Πρόεδρος της Νικαράγουας Ενρίκε Μπαλάνιος ανακοίνωσε την πρόθεσή του να κατασκευάσει αυτό το κανάλι. Το 2012, η κυβέρνηση της Νικαράγουας, μαζί με την Επενδυτική Εταιρεία Ανάπτυξης Διώρυγας Νικαράγουα από το του Χονγκ Κονγκ (HKND Group), υπέγραψαν μνημόνιο συμφωνίας στο οποίο ο Όμιλος HKND θα χρηματοδοτούσε ολόκληρο το έργο και, μετά την ολοκλήρωση του έργου, θα το εκμεταλλευόταν.
Διαβάστε ακόμα: Ο πρώην δισεκατομμυριούχος που βρίσκεται πίσω από την κατασκευή του καναλιού της Νικαράγουα έστειλε συγχαρητήρια επιστολή στον πρόεδρο
Ωστόσο, η εν λόγω εταιρεία χρεοκόπησε μετά την αναταραχή του κινεζικού χρηματιστηρίου το 2015-16. Αυτό, μαζί με τις διαμαρτυρίες τοπικών και περιβαλλοντικών ακτιβιστών σταμάτησαν αυτό το έργο. Παρόλα αυτά, η σημερινή κυβέρνηση της Νικαράγουας έχει δεσμευτεί να κατασκευάσει αυτό το κανάλι. Εάν αυτό το έργο γίνει πραγματικότητα, μπορεί δημιουργήσει σοβαρό ανταγωνισμό στη Διώρυγα του Παναμά.

Η ανάγνωση των γεγονότων για τη Διώρυγα του Παναμά δίνει σε κάποιον μια γεύση από αυτό το υπέροχο κομμάτι ενός θαύματος της μηχανικής. Το να περάσει κάποιος έστω και μια φορά από εκεί είναι σίγουρα μια εμπειρία ζωής.