Πειραιάς
21°C

46 νέα είδη ψαριών έφτασαν στην Αδριατική: «Η θάλασσα που ξέραμε εξαφανίζεται»

08/09/2023

Το απόθεμα ψαριών στην Αδριατική Θάλασσα μειώνεται με ανησυχητικό ρυθμό, επηρεάζεται από την υπεραλίευση, την κλιματική αλλαγή και τη μετανάστευση νέων ειδών ψαριών που απειλούν τον υπάρχοντα πληθυσμό, γι’ αυτό οι ειδικοί προειδοποιούν ότι «η Αδριατική που ξέραμε εξαφανίζεται». .

«Η αλιεία και οι ιχθυοπόροι μας αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες, η κλιματική αλλαγή είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, η Αδριατική όπως ξέραμε εξαφανίζεται», δήλωσε ο Άλεν Σόλντο, καθηγητής στο Τμήμα Θαλάσσιων Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Σπλιτ, σε συνέντευξή του στο Χίνα.

Στις περισσότερες μεσογειακές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κροατίας, το γαλάζιο είναι το κύριο μέρος ολόκληρης της αλιείας, ο αλιευτικός κλάδος φοβάται ότι η αλιεία θα σταματήσει λόγω υπεραλίευσης και τα διοικητικά μέτρα είτε είναι δραστικά είτε καθυστερούν.

«Εδώ και καιρό προειδοποιώ ότι η κατάσταση των μπλε ψαριών στην Αδριατική, της σαρδέλας και του γαύρου, θα φτάσει σε χαμηλό σημείο». Όταν συνέβη αυτό, η ΕΕ απαίτησε δραστική μείωση των αλιευμάτων, ακόμη και διακοπή. Τότε ξεκίνησαν τα μέτρα που δεν λειτουργούν πλέον», λέει ο Soldo.

Προτείνει την πλήρη απαγόρευση της αλιείας σε μια περιοχή για ορισμένο χρονικό διάστημα, εάν αλιεύονται πολύ νεαρά ψάρια που δεν έχουν ακόμη γεννήσει.

«Τα χωροκατακτητικά είδη αλλάζουν το περιβάλλον»

Η απλή μείωση της ποσότητας των αλιευμάτων χωρίς να επιτραπεί η αναπαραγωγή (ωοτοκία) δεν λειτουργεί πλέον σήμερα. Δεν είναι το ίδιο είτε πιάνεις 50.000 τόνους ψάρια που έχουν ήδη γεννήσει είτε 50.000 τόνους μικρά ανώριμα ψάρια. Ασχολούμαστε με μέτρα πυρόσβεσης αντί να είμαστε προληπτικά, σύμφωνα με τον Soldo.

Υποστηρίζει την πλήρη απαγόρευση της αλιείας της εθνικής ζώνης της Κροατίας, επειδή αυτή η περιοχή είναι ένας από τους κύριους τόπους αναπαραγωγής στην Αδριατική.

«Η πλειοψηφία του αλιευτικού μας στόλου δεν πηγαίνει σε αυτήν την περιοχή, δεδομένου ότι περισσότερο από το 94 τοις εκατό του στόλου μας αποτελείται από σκάφη μικρότερα από 12 μέτρα, στα οποία απαγορεύεται να πάνε τόσο μακριά από την ακτή, επομένως μια τέτοια απόφαση δεν θα επηρεάσει βιομηχανία», είπε..

Οι περισσότεροι από τους θαλάσσιους πόρους θα ανανεώνονταν σε αυτήν την περιοχή και καθώς η φυσική τους ώθηση είναι να κινηθούν προς την ανατολική (κροατική) ακτή, αυτό θα σήμαινε ότι ο κροατικός στόλος εξοικονομεί καύσιμα, που είναι η μεγαλύτερη δαπάνη στην αλιεία σήμερα, και περιμένει για μεγαλύτερη ποσότητα ενηλίκων δειγμάτων και έτσι επιτυγχάνει υψηλότερο κέρδος, πρόσθεσε.

Ο Soldo προειδοποιεί επίσης ότι τα χωροκατακτητικά (μεταναστευτικά) είδη ψαριών αλλάζουν το φυσικό περιβάλλον της Αδριατικής Θάλασσας.

«Ένα από τα πιο χωροκατακτητικά είδη, το λιοντάρι, καταγράφηκε για πρώτη φορά στην πλευρά της ακτής μας πέρυσι και αρκετές φορές φέτος». «Είναι γνωστό ότι αυτό το ψάρι έχει αλλάξει το φυσικό περιβάλλον σε πολλά μέρη στη Μεσόγειο», προειδοποίησε ο Soldo.

Το χωροκατακτητικό είδος εξαπλώνεται λόγω της έλλειψης καρχαριών

Ο επιστημονικός σύμβουλος του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας και Αλιείας στο Σπλιτ, Jakov Dulčić, επισημαίνει ότι τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, καταγράφηκε η άφιξη 46 νέων ειδών ψαριών στην Αδριατική Θάλασσα, όπου ζουν περισσότερα από 460 είδη ψαριών.

Λέει ότι ένα από τα χειρότερα χωροκατακτητικά είδη στη Μεσόγειο Θάλασσα είναι το πυρόψαρο που παρατηρήθηκε κοντά στο Vis σε βάθος 15 μέτρων τον Αύγουστο του 2021 και τον Αύγουστο φέτος κοντά στο Račišće στο νησί Korčula.

Η εξάπλωση των πυγολαμπίδων, εγγενών στον Ινδο-Ειρηνικό, μειώνει την έλλειψη ιθαγενών αρπακτικών, των υπεραλιευμένων καρχαριών.

«Η πυγολαμπίδα φαίνεται όμορφη, αλλά θα πρέπει να προσέξετε ότι το τσίμπημα της μπορεί να είναι ακόμη και θανατηφόρο». Ωστόσο, μπορεί κανείς να ετοιμάσει φαγητό χωρίς κανένα φόβο», εξηγεί ο Ντούλτσιτς.

Οι ειδικοί ανησυχούν ότι οι επιθετικοί εισβολείς απειλούν τα αυτόχθονα είδη ψαριών και ορισμένα από αυτά αποτελούν απειλή για την ανθρώπινη υγεία.

107 εξωτικά είδη ψαριών ήρθαν στη Μεσόγειο

«Ένα παράδειγμα είναι το πετρόψαρο στην ανατολική Μεσόγειο, του οποίου το τσίμπημα μπορεί να αποβεί μοιραίο. «Ένα από τα πιο θανατηφόρα είναι ο τρομπετίστας με μπλε κηλίδες, ο οποίος ονομάζεται επίσης «σπρίντερ Λεσέψι» λόγω της γρήγορης κατάκτησης της Μεσογείου», λέει ο Ντούλτσιτς.

Δεδομένου ότι συμμετείχε στη δημιουργία της δεύτερης έκδοσης του Atlas of Exotic Fish in the Mediterranean Sea από το 2021, λέει ότι στα 20 χρόνια από την πρώτη έκδοση του Atlas το 2002, 107 είδη εξωτικών ψαριών έχουν εισέλθει στη Μεσόγειο, περισσότερα σε σχέση με ολόκληρο τον προηγούμενο αιώνα.

parosnews.net

Το e-nautilia.gr στο Google NEWS

Ακολουθήστε το e-nautilia στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ναυτιλιακές ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.

Διαβάστε επίσης

Πειραιάς
21°C