Πειραιάς
28°C

Σπάνιο θέαμα! Πέντε φάλαινες εμφανίστηκαν ανοιχτά της Λευκάδας (video)

Ένα εντυπωσιακό και σπάνιο θέαμα είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όσοι βρίσκονταν στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λευκάδας και Παξών, όπου εμφανίστηκαν πέντε φυσητήρες, από τα μεγαλύτερα κητώδη της Μεσογείου.

Δημοσιεύθηκε στις

17/06/2026

από

Το βίντεο που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καταγράφει τις φάλαινες να κινούνται ήρεμα και σε μικρή απόσταση μεταξύ τους, προσφέροντας ένα σπάνιο θέαμα καθώς αναδύονται διαδοχικά στην επιφάνεια της θάλασσας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρουν προκαλούν οι ήχοι που ακούγονται να παράγουν, που πιθανότατα συνδέονται με διαδικασίες επικοινωνίας.

@seminakaridi Βόρεια της Λευκάδας προς Παξούς *** (έγινε ένα λαθάκι) #φάλαινες #whales #Ιόνιο #Λευκάδα #Παξοί ♬ original sound – avatar &lt3

Ο φυσητήρας (Physeter macrocephalus) είναι το μεγαλύτερο οδοντοκήτος σε όλο το κόσμο με μήκος 8-12 μέτρα τα θηλυκά και 16-18 μέτρα τα αρσενικά και βάρος 24 και 57 τόνους αντίστοιχα.

Διακριτικά χαρακτηριστικά:

Οι φυσητήρες αναγνωρίζονται εύκολα από το μεγάλο τετράγωνο κεφάλι τους. Το ραχιαίο πτερύγιο έχει τριγωνικό σχήμα και δεν είναι πολύ εμφανές, με τον φυσητήρα να βρίσκεται στην αριστερή πλευρά του κεφαλιού.

Περιβάλλον:

Συνήθως συναντώνται στο ανοιχτό πέλαγος, σε περιοχές με μεγάλα βάθη και απότομα θαλάσσια φαράγγια ή ρήγματα. Για να βρουν την τροφή τους, καταδύονται από τα 300 μέχρι τα 3000 μέτρα όπου παραμένουν για 20-50 λεπτά.

Κύριες απειλές:

Συγκρούσεις με μεγάλα πλοία (κυρίως ταχύπλοα πλοία), παρεμπίπτουσα αλίευση σε παράνομα παρασυρόμενα δίχτυα, υποβρύχια ηχορύπανση, πλαστική ρύπανση

Το e-nautilia.gr στο Google NEWS

Ακολουθήστε το e-nautilia στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ναυτιλιακές ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.

Διαβάστε επίσης

Πειραιάς
28°C