Ανακαλύφθηκε το μαρμάρινο κεφάλι του αγάλματος του Ηρακλή στο ναυάγιο των Αντικυθήρων!

Το πλοίο της Ρωμαϊκής εποχής που ανακαλύφθηκε στα ανοικτά του νησιού των Αντικυθήρων πριν από περισσότερα από 120 χρόνια θεωρείται το πλουσιότερο ναυάγιο στον κόσμο των αρχαίων χρόνων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι έρευνες είχαν σαν αποτέλεσμα να έχουν βρεθεί ακόμη περισσότεροι θησαυροί κατά τις πρόσφατες εξερευνήσεις. Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν το κεφάλι ενός αγάλματος του Ηρακλή το οποίο είναι 2.000 ετών!

Έχουν βρει επίσης και κάποια άλλα αντικείμενα όπως ανθρώπινα δόντια.

Σύμφωνα με τον The Guardian, ο καθηγητής Lorenz Baumer, ένας αρχαιολόγος, ο οποίος συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο της Γενεύης για την επίβλεψη της υποβρύχιας αποστολής, είπε ότι ήταν το 1900 όταν σφουγγαράδες βρήκαν και ανέσυραν ένα άγαλμα του Ηρακλή από τη θάλασσα.

Μετά από περίπου 122 χρόνια ανακαλύφθηκε και το κεφάλι του.

Ο κ. Baumer το περιέγραψε ως ένα εντυπωσιακό μαρμάρινο κομμάτι και περιέγραψε τους φόβους του αγάλματος που αντανακλά τα χαρακτηριστικά μιας από τις μεγάλες ηρωικές μορφές της ελληνικής μυθολογίας.

Είναι διπλάσιο σε φυσικό μέγεθος, έχει μεγάλη γενειάδα, πρόσωπο και κοντά μαλλιά. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι ο Ηρακλής, δήλωσε ο κ. Baumer, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Η ανακάλυψη του γλυπτού, μαζί με τα ανθρώπινα δόντια, ένα άλλο μαρμάρινο άγαλμα και ορισμένα μέρη του εξοπλισμού του σκάφους, ήταν δυνατή μόνο με την αφαίρεση τριών ογκόλιθων που κάλυπταν το ναυάγιο εν μέρει στον πυθμένα της θάλασσας.

Για περίπου τρεις εβδομάδες, η ερευνητική ομάδα αποτελούμενη από αρχαιολόγους και εκπαιδευμένους δύτες είχε πρόσβαση σε μια περιοχή που δεν είχε εξερευνηθεί ποτέ στο παρελθόν.

Ο Guardian ανέφερε ότι δύο δόντια είχαν ενσωματωθεί στις επικαλυμμένες θαλάσσιες αποθέσεις στο πλούσιο ναυάγιο. Οι ερευνητές πιστεύουν τώρα ότι η ισοτοπική και γενετική ανάλυση των υπολειμμάτων θα μπορούσε να να ρίξει φως στους ανθρώπους που βρισκόντουσαν το σκάφος.

Αρκετές αποστολές είχαν εξερευνήσει νωρίτερα το ναυάγιο. Το πιο δημοφιλές μεταξύ των φορτίων του ήταν ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, η οποία είναι μια συσκευή που διευκολύνει τη χαρτογράφηση των κινήσεων της σελήνης, του ήλιου και των πλανητών. Έχει περιγραφεί από τους επιστήμονες ως ο πρώτος αναλογικός υπολογιστής στον κόσμο.

Διαβάστε ακόμα