Αυξάνονται τα κρούσματα εγκατάλειψης ναυτικών!

Τα κρούσματα εγκατάλειψης ναυτικών αυξάνονται για άλλη μια φορά με τη νομική επιτροπή του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO) αποφασισμένη να πάρει πρωτοβουλίες για να βοηθήσει τους ναυτικούς που έχουν εγκαταλειφθεί.

Κατά την συνεδρίαση της νομικής επιτροπής του ΙΜΟ την περασμένη εβδομάδα, σημειώθηκε ότι σύμφωνα με τη βάση δεδομένων που διαχειρίζονται από κοινού ο ΙΜΟ και η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας, είχαν ήδη αναφερθεί 30 περιπτώσεις εγκατάλειψης το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Αντίστοιχα ρεκόρ 95 νέων κρουσμάτων είχε καταγραφεί το 2021. Από αυτές τις περιπτώσεις εγκατάλειψης ναυτικών, μόνο 31 είχαν επιλυθεί. Το 2020, ο συνολικός αριθμός των περιστατικών που αναφέρθηκαν ήταν 85. Από αυτές, μέχρι στιγμής έχουν επιλυθεί 43 περιπτώσεις.

Η επιτροπή είναι αποφασισμένη να πάρει πρωτοβουλίες και να βρει μια λύση σχετικά με το πρόβλημα του επαναπατρισμού των εγκαταλελειμμένων ναυτικών. Τα κράτη σημαίας και τα κράτη λιμένα κλήθηκαν να διασφαλίζουν ότι τα πλοία που φέρουν τη σημαία τους πληρώνουν εγκαίρως τους ναυτικούς, τους επαναπατρίζουν στο τέλος των συμβάσεων και παρέχουν τα βασικά για την επιβίωση τους, όπως απαιτείται από τη Σύμβαση Ναυτικής Εργασίας.

Πέρυσι, τρία από τα μεγαλύτερα ναυτικά έθνη στον κόσμο πρότειναν τη δημιουργία ενός αμοιβαίου ταμείου έκτακτης ανάγκης ναυτικών για την υποστήριξη των εγκαταλειμμένων ναυτικών.

Η Κίνα, η Ινδονησία και οι Φιλιππίνες εισήγαγαν την ιδέα ενός αμοιβαίου ταμείου έκτακτης ανάγκης, αν και δεν έχει ακόμη εγκριθεί από τα κράτη μέλη του ΙΜΟ.

Διαβάστε ακόμα:
– Nαυτικός επιστρέφει σπίτι του- Πέρασε 4 χρόνια πάνω σε ένα εγκαταλελειμμένο πλοίο (video)
– Ναυτικοί που είχαν εγκαταλειφθεί για δυο χρόνια επιστρέφουν σπίτι τους
– Καπετάνιος αφέθηκε ελεύθερος μετά από ένα έτος σε εγκαταλελειμμένο πλοίο στην Αίγυπτο

Διαβάστε ακόμα